utorok 19. apríla 2011

Ako rozložiť morálku pracovníkov

Morálka teamu (v športe sa zvyklo hovoriť morálno-vôlové vlastnosti) je chuť a ochota víťaziť, doslova by sa dalo povedať, že je to “esprit de corps” bojový duch vojenskej jednotky. Morálka je vysoko cenená v každej skupine.
Ak sa pozrieme na akúkoľvek organizáciu (firmu, športový team, armádu alebo akúkoľvek skupinu), ktorá dopadla zle, je možné tam nájsť vždy niekoho, kto to už dopredu vzdal a šíril to okolo seba. Kríza nám to ukázala v plnej nahote.

Čo je však najhroznejšie, že neraz sám šéf nevedomky pracuje na tom, aby znížil alebo rozvrátil morálku svojho teamu. Ako? 
Falošné oceňovanie je asi najjednoduchší spôsob, ako zničiť morálku teamu z pozície šéfa. Jednoducho chváliť a oceňovať slabých a nevýkonných, či dokonca priemerných pracovníkov. Dávať ich na jednu úroveň s tými najlepšími/najvýkonnejšími. Znechutiť tých najlepších. Je to ako by ste dali rovnaký plat majstrovi sveta v pretekoch F1 a aj tomu, čo skončil na 15  mieste. A pre oboch vystrojili rovnakú oslavu. Choré?
Pochváliť team, poďakovať im, to je v poriadku - toto sa dá povedať po víťaznej bitke (napríklad vo vojne je to namieste). Alebo majstrom sveta vo futbale.
Predstavte si to na sebe. Predstavte si napríklad, že v nejakej firme pracujete na pozícii predajca/obchodník. Je tam vyhlásená súťaž o najlepšieho predajcu - najlepší junior predajca a najlepší senior predajca. Celý rok makáte, chodíte po klientoch, vybavujete všetky ich požiadavky predávate ako drak, máte najlepšie výsledky. Príde koniec roka, Vy ste skončili prvý s najväčším obratom vo firme a pri vyhodnocovaní dostanete rovnakú odmenu ako ten najslabší. Alebo je len povedané, že celý obchodný team makal a preto všetci pôjdu za odmenu tam a tam. Ste z toho šťastní? Nezaslúžili ste si viac? Máte ešte stále ten elán a chuť byť aj ďalší rok najlepší? Pravda je, že niektorí nad tým mávnu rukou.
Prečo takéto správanie znižuje chuť a ochotu víťaziť? Lebo produkcia je základom morálky. Oceňovanie slabých a priemerných je oceňovanie neprodukcie! Pracovníci to takto asi nedokážu pomenovať, no vnímajú to veľmi jasne.
Ak šéf spraví chybu, to vidia a vedia hneď všetci. Za to, čo spraví dobre, ho málokto pochváli. Ľudia sú obvykle veľmi hákliví na spravodlivosť, ak sa jedná o nich samých. 
Takže spravodlivo podporujte produkciu a oceňujte výkonných ľudí vo Vašej organizácii. Zvýšite tým nielen morálku teamu, posilníte svoju pozíciu šéfa ale dokonca aj svoju vlastnú prirodzenú autoritu v organizácii. 
A to stojí za to, či nie?

Ak chcete vedieť viac, kliknite sem!

2 komentáre:

  1. Mozem potvrdit, mam s tym vyse 5 rocnu skusenost. Funguje to takmer 100 %-tne. Produkcia sa vyrazne zvysila. kebyze tak uz nefungujem, skrachoval by som

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Podla mna je este jedna cesta, ktora funguje - ocenovat akekolvek male zlepsenie, ktore bolo dosiahnute vdaka vynalozenemu usiliu.
    Nie automaticke zlepsenia, na ktore clovek zrejme nemal ziaden vplyv (ak take vobec mozu byt), ale tie, o ktore sa aspon trochu zasluzil.
    Mozno zatial este ani nepriniesli ohromujuce vysledky, ale ich ocenenim clovek dostane chut "maknut" zase a dosiahnut este viac.

    Tiez funguje, ak ocenujeme sposobom, ktory si zvoli sam ocenovany clovek. Nie kazdy ma rad verejne pochvaly a tlieskanie - poznam vela ludi, ktorym viac vyhovuje osobne ocenenie v komornom rozhovore.

    Jedna z najucinnejsich foriem ocenenia, ktore poznam, je nepriame ocenenie - t. j. podnecovanie cloveka, aby sa ocenil sam, prostrednictvom nefalsovaneho zaujmu. Napr. takto: "Vsimol/a som si, ze v poslednych 2 tyzdnoch sa ti podarilo... (xyz) - ako si to dokazal/a?" "Vdaka comu sa ti to podarilo?" "Co ti pritom najviac pomohlo?".
    A clovek sa pomaly ani neda zastavit, tak sa mu dobre o tom hovori...:-)

    OdpovedaťOdstrániť