štvrtok 22. marca 2012

Sme workoholici?

Práca. Večná téma. Koľko by mal človek pracovať? Koľko je pre neho dobré? S ohľadom na rodinu a deti? Kedy sa už človek stáva workoholikom?
Vedeli ste, že podľa časopisu Forbes, viac ako polovica najbohatších ľudí sveta tvrdo pracuje aj napriek tomu, že by už skutočne pracovať nemuseli? Navyše peniaze, ktoré počas svojho života zarobili ani nemajú kde zmysluplne minúť. Ale nie všetko je len o peniazoch.
Predstavte si napríklad, že by podobne zakázali špičkovému športovcovi trénovať alebo by mu zákonom obmedzili maximálny čas jeho tréningu. A za nedodržanie postihovali jeho športový klub či trénera. Zdá sa vám to zvrátené? Toto sa však bežne deje v pracovnom živote. Podľa našich zákonov je to 40 hodín týždenne. Plus nejaké nadčasy.
Je teda hanba tvrdo pracovať? Určite nie!
Tak koľko je normálne?

To závisí na povolaní a brandži, v ktorej človek pracuje.
Na druhú stranu však aj špičkoví športovci veľmi dobre vedia, čo je to regenerácia síl a aj to, že bez nej to nejde. Ak ju podcenia, väčšinou to končí úrazom alebo zdravotnými problémami.
 Pozor na extrémy!
Toto platí aj pre pracovníkov, ktorí dlhodobo pracujú viac ako 14-16 hodín denne. Bez adekvátnej regenerácie síl sa časom stávajú menej výkonnými a v skutočnosti pomalšími. Teda bežná práca im bude trvať oveľa dlhšie a budú mať aj tendenciu robiť ďaleko viac chýb. V skutočnosti si neviem predstaviť takto dlhodobo pracovať napríklad baníka.
Na čo si dať pozor?
Dajte si pozor na ľudí, ktorí Vám hovoria, že príliš veľa pracujete. Že by ste mali znížiť svoje nasadenie, aby ste sa neprepracovali. Je to to isté, ako keby ste vedúcemu pretekárovi F1 doporučili, že by mal nasledujúce preteky vypustiť. Alebo vo futbale povedali hráčovi, že už si dal jeden gól, tak teraz stačí hrať na pol plynu. 
Pozrite sa na tých ľudí, čo v živote dokázali, aký život vedú dnes, čo vám závidia a hneď zistíte, z akého dôvodu práve vám toto hovoria. Dajte si otázku, či by ste chceli žiť ich život.
Jeden výskum vo Veľkej Británii robený na administratívnych pracovníkoch pracujúcich viac ako 11 hodín denne ukázal, že trpia 3x menej depresiami ako bežná populácia.
A recept na úspech? Snáď slová, ktoré povedal Sir Winston Churchill:
“Chcete vo svete vyniknúť? Musíte pracovať, zatiaľ čo sa iní zabávajú.”

Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite sem

16 komentárov:

  1. Ďakujem za príspevok.

    Nie je dôležitá tak práca ako ani dlžka prac.času ,ako je dôležitý výsledok.
    No veľa krát bez tvrdej ,vytrvalej práce a systematickej práce aj na ukor svojej rodiny to jednoducho neide.
    No ,ale ak je správna motivacia ,ktorá neide len z vonku tak to ide samo.Každý z nas sme vytrvalostne iný aj v prac.zaťaženiach ,no musíme si hlavne uvedomiť ,že nie sme stroje a ak citíme prac.únavu je dôležité spomaliť ,lebo môže sa stať ,že ako aj výsledok ,ako aj silná motivácia a iné priority vrátane spokojnosti nadriadeného boli a sú zbitočné.

    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Kazo !

    Ja Ti ani neviem čo vlastne som. Alkoholik , workoholik, metrosexuál , akademik , 3-tí sektor , zelený,červený, modrý,
    Jedno však viem. Človek by mal pracovať koľko mu chutí. Všetko navyše je na úkor zdravia. Najbohatší ľudia vraj tvrdo pracujú. Možno časť z nich. Podľa môjho názoru väčšina "boháčov" zamestnáva šikovných ľudí , ktorí na nich tvrdo pracujú. ( možno sú aj dobre motivovaní). Ono to funguje vo veľa prípadoch, tak ako s tým jablkom. Novinár spovedá miliardára ako to dokázal. Lebo dotyčný tiež tvrdo pracoval od malička. V susedovej záhrade zdvihol jablko , ktoré očistil a predal za 1 cent. Z výnosu od suseda, už teraz oficiálne kúpil 3 jablká , ktoré obratom realizoval na trhu so 100% ziskom. Takto to pokračovalo až do smutnej udalosť. Úmrtím otca zdedil niekoľko miliárd. Čiže začalo to krádežou , ktorú nikto nepotrestal. Potom sa prejavil jeho obchodný talent a na záver bol tunel. Jeho tato na konci tunela uvidel biele svetlo. Vieme , že veľmi často je na konci tunel. Ale súhlasím, že na to treba mať "gule" a chuť tvrdo pracovať ......
    A viem ešte jedno , keď zarobím prvý milión € , tak začnem síce skromne ale žiť.
    S pozdravom Sven

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa toho, čo vidím vo svojom okolí, bohatí pokojne dvíhajú zo jablĺčka zo susedovej záhrady aj naďalej, nielen to prvé.
      Tí ostatní, ktorí iba veľa pracujú, nezvyknú byť bohatí, zvyčajne majú všetkého dostatok, ale k boháčom nepatria.

      Odstrániť
  3. Zákon síce upravuje pracovný čas, ale neviem o tom, že ak niekto pracuje viac na základe vlastného uváženie, bol potrestaný. Páči sa mi vyhlásenie o úspešnosti, že treba pracovať, kým sa ostatný zabávajú, ale asi lepšie riešenie by bolo aby som sa zabával v práci, nemám teraz na mysli, takú prácu ako v zábavnom podniku, ale rozumieť svojej práci, byť kompetentný a dosahovať výsledky, ktoré si zadefinujem. Toto ma baví.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pravda, najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí robia to, čo ich baví.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ešte som nestretol administratívneho pracovníka,ktorý pracuje 11 a viac hodín,asi to bude nejaký vyhynutý druh,treba ich vyskúšať postaviť k pásu a uvidia po 8 hodinách,čo je to depresia.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. suhlasim s nazorom na administratorov vo VB...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobry den, rad si precitam Vase clanky, nezvyknem Vsak reagovat, ale tato tema ma zaujala.
    Boli casy ked som pracoval 12-16 ba niekedy aj 20 hodin denne a casto aj ce vikendy, vedel som Vsak ze jedneho dna mi toto usilie musi priniest ovocie, musel som sa Vsak ,,zobudit,, , pred kolapsom - bola polnoc a zaspaval som nad pocitacom, pred ocami hmla, potreboval som dokoncit pracu, kaslem na to, povedal som si, dokoncim to rano a nastavil som si budik na 4.00 hod, ....a to bol bod zlomu, uvedomil som si - idiot, toto uz nezvladnem, vypol som budik a na druhy den podal inzerat, je cas na dalsieho clena do timu....
    V tejto fazi som sa ocitol viackrat, to bol cas delegovat pracou dalsieho zamestnanca. Viem ale ho treba zaplatit, ale aky zmysel ma praca ktorej je vela a nevedela by uzivit cloveka v pracovnom pomere?
    Teraz ma obcas potrapi myslienka zivit tolko ludi ale stoji to za to, teraz si mozem dovolit napisat tento prispevok, ist so zenou na 2 hodiny na obed alebo zostat doma a spravit si volno, byt s detmi, alebo ist po rokoch na dovolenku, alebo na moto, na ryby, na fotbal....
    Mozem robit strategicke veci, co ma nebavi delegujem, mam skvely tim a som za toto vsetko vdacny a nakoniec zasluzim si to!
    Tak zelam Vam vediet kedy prestat pracovat, teraz viem ze je to vtedy ked to cloveka uz nebavi ale ubija a nici.
    Vsetko ide ako ma, idem na obed a domov za rodinou :-),

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem za pozitívny komentár a želám "Dobrú chuť"!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tiež mám s množstvom práce problém, vlasne ani nie tak ja, ako moje okolie a rodina. Pokiaľ všetci pozerajú v TV seriály, farmu, panelák... ja sa zabávam prácou. Celý život som mal to šťastie, že som robil to čo ma bavilo a po založení vlastnej firmy znovu sa venujem tomu, čo ma baví.
    Navyše okrem úloh je nutné na sebe naďalej pracovať, vzdelávať a učiť sa. Takže koľko je potrebné denne pracovať? Záleží od toho, koľko Vás baví. Ďakujem za podporný článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zdravím všetkých!
    Mám z tejto debaty a z celého článku žalúdočnú neurózu. Prečo? Pretože pri nazeraní na túto problematiku ako aj na iné sme sa posunuli z pôvodnej "BIBLICKEJ" platformy na pôdu antropocenticmu, čo samozrejme zahrňuje v prvom rade zisk a lásku k peniazom ako produkt nášho skazeného ega. Ako manažér s "kresťanskou" optikou nesúhlasím niektorými názormi, ktoré vychádzajú zo základného predpokladu, že pracujeme preto, lebo: zarábame peniaze, je to zdravotná terapia "terapia", realizujeme svoje sny... Myslím si, že v prvom rade v snahe obhájiť svoje nie správne motívy rôznych aktivít, ktoré v živote robíme si vymyslíme čokoľvek "ušľachtilé", aby sme ospravedlnili naše skutočné dôvody. Myslím si, že ako ľudstvo máme nesprávny - chorý, rebríček hodnôt. Som presvedčený, že naše priority majú byt niekde inde bez ohľadu našu výnimočnosť, či obdarovanie a schopnosti.

    Biblický rebríček hodnôt:

    1. Vzťah s Bohom
    - 5M 6,5 Milovať budeš Hospodina, svojho Boha, celým srdcom, celou dušou a celou silou.
    - Mat 6,33 Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a jeho spravodlivosť, a to všetko ostatné vám bude pridané.

    2. Vzťahy s ľuďmi
    - rodina
    *1 M 2,24 Preto opustí muž svojho otca a svoju mať a bude ľnúť ku svojej žene, a budú jedno telo.
    *Ef 5,25-28 Vy, mužovia, milujte svoje ženy, jako aj Kristus miloval cirkev a vydal sám seba za ňu, aby ju posvätil očistiac ju kúpeľom vody, slovom, aby si ju postavil pred seba slávnu, cirkev, nemajúcu škvrny alebo vrásky alebo niečoho takého, ale aby bola svätá a bez vady. Tak sú povinní aj mužovia milovať svoje ženy ako svoje vlastné telá. Kto miluje svoju ženu, sám seba miluje.
    *Ef 6,4 A vy, otcovia, nepopudzujte svojich detí k hnevu, ale ich vychovávajte v kázni a v napomínaní Pánovom.
    *1 Tim 3,2 Tedy biskup (toto platí na každého "chlapa") musí byť bez úhony, muž jednej ženy,
    - ostatní ľudia
    *Rim 12,18 Ak je to možné, nakoľko to závisí od vás, majte pokoj so všetkými ľuďmi.
    *Rim 12,10 V bratskej láske buďte navzájom naproti sebe nežní, v úcte jedni druhých predchádzajúci,
    *Rim 12,16 jedno a to isté navzájom naproti sebe smýšľajúci; nie mysliaci na vysoké veci, ale nízke nech vás zaujíma.
    *Rim 13,8 Nebuďte nikomu nič dlžni, krome navzájom sa milovať; lebo ten, kto miluje blížneho, naplnil zákon...

    3. Čistý charakter -
    *1 Tim 3,2... triezvy, rozumný, slušného chovania, pohostinný, schopný učiť, nie pijan vína, nie bitkár, nie žiadostivý mrzkého zisku, ale prívetivý, nesvárlivý, nie milujúci peňazí, ale taký, ktorý dobre spravuje svoj dom a deti má v podriadenosti s celou počestnosťou.

    4. Ostatné -

    Toto sú základné priority kvalitného manažéra. Ak je niekto slobodný nie je problém, pretože vždy je súčasťou nejakej rodiny. Nič z toho nebráni kvalitnému manažérovi v podávaní dobrého výkonu v práci, ale ak si hocikto pomýli sebectvo z zabezpečovaním rodiny alebo odcudzenie s manželkou za realizáciu v práci je dosť mimo a je na mieste otázka kam tento človek povedie firmu, zamestnancov, aké budú vzťahy vo firme a podobne. Nik nevraví, že nájsť dobrý pomer medzi prácou a ostatnými prioritami je ľahké, ale ak ho najdeme, odmenou nám bude kvalitný život hodný príkladu. Jeden manažer raz povedal: "Úspešný človek nie je ten, ktorý sám je šťastný a spokojný, ale je schopný naplňať sťastím a spokojnosťou aj svoje okolie či "blízke", či "široké". Howgh. Ander.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... konečne! Chvála Bohu! Už som si myslela, že v tomto zmýšľaní som jediná. U nás v práci sme ako rodina, a preto si pomáhame a podporujeme sa a nesúťažíme a nepodkopávame..... ide nám o to, aby firma dobre fungovala a ja osobne doprajem pani majiteľke všetko po čom túži! Veď nám ponúka prácu, chlieb.... Kto nechce pracovať nemusí. Ale potom nech nenarieka a nezávidí!

      Odstrániť
    2. Palec hore!!!
      Vynikajúco si to napísal.

      Odstrániť
  11. Super článok :)

    Či je niekto workoholik alebo nie sa asi nedá vymedziť presným počtom odpracovaných hodín týždenne (či denne). Podľa mňa je to skôr o tom, ako si človek tento čas strávený prácou kompenzuje vo voľnom čase, či ho práca baví a či je schopný podávať stále 100% výkon, potom ani nezáleží na tom koľko hodín v práci trávi. Každý by mal proste pracovať toľko, koľko chce a nikto by ho nemal obmedzovať ak chce prcovať viac.

    A áno - v porovnaní s mojimi známimi som workoholik :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pekný článok. Mne sa osvedčilo jedno pravidlo: Ak mám prácu, na čas nepozerám. Ak je treba, tak pracujem aj dlhšie. Ale ako tu už bolo viackrát povedané, keď človeka práca baví, tak aj keď pracuje viacej, nie je workoholik.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Peter Slabina02 apríla, 2012

    Tento osud čaká zrejme ešte jednu generáciu. Zatiaľ na školách učia ľudia, ktorí nielen že nikdy nepodnikali, ale dokonca sa hrdia tým, že nerobili celý život nič iné ako na škole. Nečudo, že vyrábajú nezamestnaných stredo a vysokoškolákov, namiesto vedúcich pracovníkov a úspešných podnikateľov, ktorých táto krajina potrebuje ako soľ. Ak sa aj o podnikanie taký absolvent pokúsi, nie je zvyčajne veľmi úspešný, na čo doplácajú jeho zamestnanci. Svoje chýbajúce znalosti doháňa prácou po nociach. A niektorí sa takto samoucky stanú občas úspešnými. Možno stovky. Lenže tu je potreba desiatky tisíc úspešných malých podnikov a podnikateľov, ak má z niektorých vyrásť veľká medzinárodná úspešná firma, aby naša ekonomika perspektívne napredovala. Druhá možnosť rastu ekonomiky je tá čo sa presadzuje: Uprednostňovanie cudzích firiem, podpora na úkor našich. A z našich možno úspešných robiť poskokov v cudzej firme. Viem, že na podnikateľoch amatéroch táto ekonomika nezbohatne, ale malo by to byť férové. Takto mladý ľudia vidia, že by museli zo svojich chabých schopností živiť príspevky na prizvaných konkurentov. Načo. Naučia sa iný jazyk, zabudnú na Slovenčinu a zamestnajú sa za dobrý peniaz v cudzej firme. Však je tu ešte dosť bláznov, čo robí do noci aby prispelo na úľavy a príspevky, z ktorých sa tie vyššie platy v podporovaných firmách dobre platia. A až nebude na úľavy a príspevky? Tie veľké firmy pôjdu ďalej. A opäť to tu ostane na podnikateľoch - amatéroch? Tretia cesta je dostať do škôl čo najviac úspešných podnikateľov, ako je to v zahraničí, aby odovzdali svoje skúsenosti študentom a získali ich pre neľahké dobrodružstvo podnikania. Aby im ukázali že sa to dá a ako sa to dá. Aby tu začali vo veľkom podnikať profesionáli. Bude dosť pracovných príležitostí a dobrých zamestnaní.Potom možno bude práca naviac prácou pre zábavu. Niekde sa to už začína, ale je toho nepomerne málo. O administratívnych problémoch na takých školách ani nehovoriac.
    Ale zatiaľ treba robiť do noci, pretože podnikom často ide o prežitie. Nemôžu spomaliť - spomaliť o 5% vám veľa nepomôže, ale domov už nedonesiete nič, pretože vyplatiť musíte každý mesiac všetkých, okrem seba - svojich 5%. Nemôžu sa ani zastaviť, nemajú na vyplatenie následných povinností, odstupného a 2 roky udržiavanie bezplatného servisu svojich produktov...

    OdpovedaťOdstrániť