nedeľa 1. apríla 2012

Sú fajčiari výkonnejší?

Dnes je už snáď samozrejmosťou, že žiaden fajčiar si na pracovisku alebo kancelárii nezapáli. No aj napriek tomu sú všetkým na očiach.
Mnohí z nich idú na cigaretku 5-6 x denne. Pokiaľ pracujú za počítačom, tak si myslím, že je to pre ich zrak vlastne dobré, lebo takto aspoň chvíľu do obrazovky nepozerajú. 
Niektorí tvrdia, že sa cigaretkou vlastne sami odmeňujú za to, že niečo v práci zvládli alebo nejakú úlohu, či prácu dokončili. Takže vlastne sa jedná o seba motiváciu...
Napriek kritike fajčiarov môžeme veľakrát vo firmách vidieť, že aj veľa nefajčiarov chodí spolu s fajčiarmi von alebo na terasu len preto, aby neboli vyradení z “firemného diania”. 
No nie všetci s tým skutočne súhlasia. A dostávame sa k podstate problému. 
Večné spory - prestávky v práci. Kto ich má viac? 
Kávičkári alebo fajčiari? 

Fajčiari naopak neraz oprávnene poukazujú na kávičkárov a schádzanie sa ľudí v kuchynke. Tí tu neraz doslova prekecajú ďaleko viac času, ako keď si fajčiar vybehne von pred budovu zapáliť.
Mali by si pracovníci tento čas nadpracovať?
Ich postoj neraz je, že aj na cigaretke predsa pracujú, pretože premýšľajú nad problémami a pracovnými úlohami, ktoré riešia. 
Toto sú aj časté výhovorky kávičkárov. No tí na rozdiel od fajčiarov si však môžu kávičku priniesť na svoje pracovisko a pohodlne pokračovať v práci. 
Firmy, ktoré platia ľudí od výkonu, tam je to vlastne jedno. 


Ale aj nie je. 
Zoberme si napríklad prevádzku v nejakom nákupnom centre, kde pracuje viac predavačiek. Ak jedna z nich (alebo dokonca viac) chodí 5-6 krát za smenu na cigaretku, tak už len jej absencia na pracovisku je viac ako hodina. 
Čo myslíte, aký to má vplyv na pracovnú morálku nefajčiarov? 
A čo medziľudské vzťahy na tomto pracovisku...


Chcete vedieť viac?

19 komentárov:

  1. Pre mňa je riešením rozdeliť si deň na 7 blokov - presne tak, ako to robia fajčiari. Nefajčím, napriek tomu som spoznal silu tej 5-minútovej prestávky. Celkom dokázateľne zvyšuje produktivitu :) V niektorých firmách by sa to dalo možno zaviesť pre všetkých - máš nárok na 5 minút a môžeš robiť čokoľvek (od cigaretky po strečing)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toto je celkom rozumné...

      Odstrániť
    2. S týmto môžem iba súhlasiť. 5 minútová prestávka každú hodinu - to je predsa ukážkové nasadenie Pomodoro techniky. O tom že prináša svoje ovocie sa može každý presvedčiť na vlastnej koži.

      Odstrániť
  2. mne fajčiari smrdia aj keď sa vrátia po cigaretke zvonka, ohrozujú si zdravie, a netrvá to iba 5 minút. Nevzala by som si fajčiara a tiež by som so žiadnym nešla na výlet. Fajčiar núti fajčiť aj tých, čo nefajčia, kiež by prestali na svete existovať fajčiari. Som tolerantný človek, ale fajčenie pokladám za zlo a zlozvyk, nech sa fajčiari na mňa nehnevajú. Zuzana Timková

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. súhlasím, k nám keď sa fajčiari vrátia po "prestávke na cigaretku" tak smrdí celá kancelária

      Odstrániť
    2. no ked si taky suchar, ziaden fajciar by s tebou tiez na vylet dobrovolne nesiel, neboj

      Odstrániť
    3. Vážená pani Zuzana, keď ste v kancelárii navoňavkovaná (smrdite ako kurvin kufor, až s toho bolí hlava), robíte to isté čo podla Vás robia fajčiari. Vône ktoré sa páčia Vám sa nemusia páčiť iným a ludia okolo to musia trpieť.

      Odstrániť
  3. Ja nefajčím veľa a som za to, že by sa mali všetci navzájom tolerovať. Fajčiari by nemali nefajčiarom znepríjemňovať prostredie a nefajčiari by mali fajčiarom nič vyčítať, lebo aj oni žijú z ich daní... No fajčenie je pre pracujúceho človeka skutočne veľmi užitočným spestrením pracovného dňa. Je to čas na prestávku,ale aj na voľné myšlienky, či pracovnú konzultáciu... Ja si moje pracovné debaty v práci s kolegami skutočne vážim, lebo inak sme mali problém sa v práci vôbec stretnúť,aby sme niečo prebrali... :-) Noak niekto stojí pred firmou s cigaretou v ruke viac ako na svojom pracovnom mieste, to už nie je ok...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netvrdil by som, že nefajčiari žijú z daní fajčiarov, lebo náklady na liečenie fajčiarov sú vyššie, ako ich daňový prínos.

      Odstrániť
  4. ak si kazdy zamestnanec urobi svoju pracu, ktoru ma, je mi jedno kolko krat za den pojde fajcit (alebo robit cokolvek ine). Dolezite su vysledky a nie cas straveny v praci (ci na cigaretke). Ked je niekto sikovny a vie si svoj cas efektivne zadelit tak, ze stiha aj pracu aj cigaretku (ci kavu v kuchynke), preco by mal byt za to potrestany? To, ze niekto cely den nevyjde spoza svojho pracovneho stola este neznamena, ze nieco aj naozaj v praci urobil. :-)
    Jana H.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak v kancelárii alebo inde pri samostatnej práci súhlasím s názorom, že je jedno, koľko (relatívne jedno) káv alebo cigariet človek za deň dá, keď za ním je hotová práca.
      Na druhej strane pri pokladni v markete alebo na páse by som to videl ako problém, lebo ani zákazníci ani súčiastky nepočkajú a prácu musí urobiť niekto iný v tom čase...

      Ak je šéf schopný posúdiť kvalitu a množstvo práce svojich ľudí, nemôže mať s kávou alebo cigaretou problém.
      Naopak, neschopný šéf dokáže merať len čas strávený prácou (na pracovisku), poťažmo má pocit dobrého šéfa, keď jeho ľudia neustále pracujú... Teda vykazujú činnosť namiesto dosahovania cieľov.

      Cigareta alebo káva je len zástupný problém neschopných vedúcich. Neschopných motivovať svojich ľudí, viesť ich a hodnotiť úroveň ich práce, namiesto toho ľudí riadia, kontrolujú, v podstate buzerujú.

      Odstrániť
  5. Len sa pozrite ako to vyzera tam kde si idu odskocit na jednu.... fajciari a ako u kavickarov...myslim ten bordel co po smradliakoch ostava (spaky, popol, pluvance..) fuj humus

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokiaľ ide o ten bordel, tak firma môže zamestnať upratovačku a bude to fér, lebo kávičkárom prispieva na každú kávu elektrinou.

      Odstrániť
    2. Nik kto zahodi odpad na zem a spak nim je, nemoze byt dobrym clovekom... Prepadol by som sa pod zem, keby za mna mal niekto upratat... a k tej elektrine : varna kanvica cca 2000w , 1 liter vody sa privedie do varu za cca 5 min (aby sa lepsie ratalo ) t.j cena 1 kw je 0,20 cent, takze kanvica na pripravu 20 kav zozerie 167W = 0,0334 cent , kazdy priemerne inteligenty clovek pochopi, ze za to upratovacku nezaplati

      Odstrániť
    3. Tu vôbec nejde o tú upratovačku, ale môj zámer vyšiel.
      Keďže ťa baví matematika ešte sprav prepočty z vodou, nezapomeň umyť šálku. A na druhú stranu sprav prepočty na fajčiara. Dúfam že keď si taký nadinteligentný tak si šálku po sebe umývaš sám, alebo máš na to "lidi".

      Odstrániť
    4. Ty si veduci(a), alebo upratovacka ?
      Ak si veduci(a), meraj vysledky, nie cas. To by si, hadam, ako veduci(a) mal(a) vediet. ak nie, daj vypoved...

      Odstrániť
  6. Mať Vaše problémy začnem nový život...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som fajčiar a som šéf, majiteľ. Tolerujem to. prečo nie? Každý je strojcom vlastného osudu. Môj názor je že zamestnanec je povinný podľa zákonníka práce si odpracovať 8 hodín za deň + 0,5 hod na obed a ja si myslím + ešte 1 hod grátis pretože tú jednu hodinu nahrádza zamestnávateľovi za fajčenie, kávičky, mobil (súkromné hovory), pozabudnutie sa, noviny, trochu pokecu z kolegami, aťd... Nech si každý z Vás uvedomí že keď bude podnikateľom tak peniaze neprídu len tak ale musí sa one postarať. Ak chcete mať dobré výplaty tak musíte preto aj niečo obetovať!!! Socializmus skončil.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím, každý sa sťažuje na zamestnávateľov, ale kto im dáva prácu? Koľko im musíme tolerovať v skutočnosti my? A to nehovorím o tom, aký problém je nájsť produktívneho zamestnanca. Ja sama som fajčiarka, aj si rada zapálim s kolegami, ale ak zamestnanec "zabije" pracovný čas 6 cigaretami denne + 2 kávičky, hodinový obed, robotu si nespraví a ešte sa vyškiera a kazí morálku tým, ktorých práca baví, to už v poriadku nie je. Predsa nechodíme do baru, ale do práce a výsledkom našej práce by mala byť obojstranná spokojnosť a radosť z práce...len škoda, že to tak na Slovensku zatiaľ nie je také rozšírené.

      Odstrániť