streda 20. februára 2013

Cítite sa nedocenený?

Alebo inak, ste platený za svoje výkony?

O tom, akú úlohu hrajú peniaze pri udržaní schopných pracovníkov vo firme sa už popísalo veľa. Ale pravdou je, že mzda, či sa nám to páči alebo nie, určuje postavenie ľudí v sociálnom a ekonomickom rebríčku v spoločnosti, v ktorej žijú. Ovplyvňuje, čo si môžu alebo nemôžu dovoliť kúpiť a aký štandard vedia poskytnúť svojim rodinám. A kto by nechcel byť dobre platený?

Veľa firiem tvrdí, že platia ľudí na základe ich výkonov. Je to nakoniec aj moderné. 

Bol robený výskum, kde sa pýtali viac ako 1500 manažérov, aký je rozdiel v pracovnom nasadení a výkonoch medzi najlepším pracovníkom a medzi priemernými zamestnancami vyjadrený v percentách. Dopadlo to celkom jednoznačne - 100 a viac percent. Dalo sa to čakať.

Malo to však aj druhú časť. Museli odpovedať aj na otázku, ako sú platovo rozlíšení títo pracovníci u nich vo firme. Tu to dopadlo tiež s výsledkom, ktorý sa dal čakať. Rozdiel v platoch medzi špičkovými a priemernými pracovníkmi bol medzi 5-10%. Veľké spoločnosti to obhajovali rôznymi platovými triedami, pracovným zaradením, bla, bla, bla .....

Je zrejmé, že toto s nejakou spravodlivosťou nemá nič spoločné. A taktiež to dáva dosť jasnú odpoveď, prečo tí najlepší z firiem odchádzajú. Prečo si ich firmy nevedia udržať.

Na druhú stranu, oplatí sa človeku makať naplno a byť najlepší, keď má rozdiel v plate len o 5-10% vyšší ako priemerný kolega? Stojí to vôbec za to? 

Ale kde na to zobrať, aby sme mohli výraznejšie lepšie ohodnotiť tých najlepších?


Je to jednoduché, aj keď nie veľmi “sociálne”. Vyhoďte najslabšieho pracovníka a jeho mzdu dajte tomu najlepšiemu v tíme. Ťažké? 

Tam kde šéfujú priemerní šéfovia alebo priemerní HR manažéri je to skutočne nerealizovateľné. Škoda.

A ako je to u Vás vo firme? 

11 komentárov:

  1. Stalo sa mi to viackrát. U veľkej spoločnosti som ako vedúca malej prevádzky sme mali vysoko najlepšie výsledky medzi malými a strednými prevádzkami, prinášali sme inovácie a hneď sme ich aj aplikovali, získavali nových a nových zákazníkov.. Môj plat oproti zamestnancovi, ktorý bol v našom tíme najslabší bol vyšší zhruba o 8% . Preto som aj odišla.. Pre ďalšiu spoločnosť som roky robila vysoko výkonnú obchodnú zástupkyňu, samozrejme som tiež prichádzala s inováciami, ktoré predávali oveľa viac. Provízie boli slušné, ale všetko som platila sama (ďalšie vzdelávanie v odbore, telefón, atď.), spoločnosť nemala žiadne investície, dokonca som nedostávala žiadne ohodnotenie za svoje nápady, vraj provízie všetko vykryjú. Keď moja finančná situácia si vyžadovala kvôli rodinným problémom vyššiu pôžičku (cca.výšky mojich 2-mesačných provízií), odmietli to. A ja som odmietla pracovať naďalej pre nich.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Plne chápem. Ten rozdiel 8% v plate medzi najslabším a najvýkonnejším -To je hrozné - to by demotivovalo každého. Dúfam, že v tej druhej firme bolo finančné rozlíšenie väčšie.

      Odstrániť
  2. Pracovať vo firme, kde si nevážia a nevedia odmeniť najvýkonnejšieho pracovníka, môže mať len dva dôvody. Prvým je, že sa pri tej práci čosi naučím, aby som to neskôr využil u iného zamestnávateľa, najlepšie u seba. A druhým to, že prácou "na pol plynu" pohodlne zarobím to, čo iní a pritom som oddýchnutý popoludní robiť to, čo ma baví a zarobiť si ten rozdiel. A možno aj viac.
    Akurát včera som sa bavil na PAM-e, že čo sa stalo s tou našou SuperFirmou, keď z ľudí sa namiesto zdrojov výkonnosti a prosperity stali len nákladové položky.

    Manažéri si už nevidia na špičku nosa a nevidia, ako sa im firma rozpadá pred očami... Čo schopnejší ľudia odchádzajú...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za Váš názor. Pravda, takto som sa na to nepozeral pri písaní článku.

      Odstrániť
    2. Práve to je dôvodom mojho pestrého životopisu. Pred 2 rokmi som nastúpila v jednej firme ako zamestnankyňa....len čo managerka zistila, že som šikovná a práca ma baví, pribúdali mi povinnosti. Čím lepšie som ich odviedla, tým horšie pre mňa...namiesto postupu v práci mi po 3 mesiacoch začala znepríjemňovať život. Časom som sa dozvedela, že sa bála o miesto a tak som sa po 9 mesiacoch rozhodla odísť. Bývalé kolegyne mi povedali, že sa na mňa pýtali mnohé zákazníčky a že managerka sa trochu zmenila. Takže môj odchod mal svoj význam. Potom som mala férového managera....avšak firma nevedela doceniť ľudí, po mesiaci mi ponúkli miesto vedúcej, viac zodpovednosti, povinnosti akurát sľúbený nástupný plat sa nekonal a tak som šla ďalej. Dospela som k rozhodnutiu, že najlepšie pre mňa je založiť si vlastnú firmu. Nie som štandardný typ zamestnanca, venujem sa samoštúdiu a získavam skúsenosti. V jednej knihe s názvom Nový začiatok som čítala, že keď každý deň urobíme niečo pre splnenie svojho cieľa a vytrváme, cieľ sa dostaví.

      Odstrániť
    3. Pekne ste to zhodnotila, držím palce, nech sa Vám vo Vašej firme darí!

      Odstrániť
  3. Váš článok je napísaný veľmi dobre....každý, sa po jeho prečítaní zamyslí nad svojou vlastnou situáciou. Ďakujem, že ste ho napísali :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vo firme kde pracujem som už pomaly 20 rokov, prešla som novými programami , bola pri zavádzaní a riešení problémov pri zavádzaní programov do praxe, pomáhala kolegom pri ich zapraxovani sa do nových programov a čo si myslíte že si tej snahy a ochoty niekto všimol. Tí čo sa na uvádzaní nových programoch podieľali vedeli to oceniť , ale to neboli moji šéfovia. Tí iba keď videli že som v tých veciach zbehla mi pridali práce ale pláce nie. Až keď som sama požiadala o zvýšenie platu tak mi ho po 20 rokoch zvýšili. Možno som hlúpa že som v tejto firme toľko rokov ale ta práca ma baví . Ale musím aj podotknúť že ma štve ak prídu noví zamestnanci hlavne mladí a tí hneď dostanú to čo som si ja musela svojou prácou vydobiť a dokázať že si to zaslúžim. Naša riaditeľka a vedúci zamestnanci sú veľmi zlí manažéri a keby mali svoje súkromné firmy tak by pre nich málokto ostal pracovať. Ale keďže sme akciová spoločnosť s účasťou štátu ony sa starajú iba o to aby sa udržali na dobré platených riaditeľských postoch. Je na to smutný pohľad ak si vedúci pracovník myslí že stačí že je na riadiacej funkcií a že zjedol všetku múdrosť sveta a že má patent na múdrosť .

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tiež pracujem v a.s. s účasťou štátu - a len doplním, už ste zažili, aby zamestnanec, ktorý má pod daným manažérom najlepší predaj daného produktu, dostal napr. pohárik alebo púzdro na okuliare?
    Nie, to nebol žart.
    To je ukážka schopnosti slovenských manažérov a vedúcich zamestnancov. Ale v tomto podniku majú aj oni dané tabuľkami, ako a koľko má zamestnanec dostať.
    A naj. zamestnankyňa?

    Prestala ponúkať tovar a nepredáva.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem za príspevok. To čo popisujete je skutočná antimotivácia.

    OdpovedaťOdstrániť