utorok 16. júla 2013

Pozor na upírov vo firme!


Nejdem písať o grófovi Drakulovi a jeho potomkoch. Ale môžete mať vo firme ľudí, ktorí vám doslova vysávajú energiu.

O koho sa jedná?

Za prvé sú to ľudia, ktorí stále vyžadujú vašu pozornosť. V podstate nič sami neurobia, so všetkým sa chodia za vami radiť a musíte ich vodiť stále za ručičku. 

Za druhé sú to ľudia, z ktorých máte len nervy. Čokoľvek im dáte urobiť, vždy to budú robiť 3x dlhšie a po svojom s neistým výsledkom.

Ďalej tí, ktorí nedokážu dodržať alebo nasledovať jednoduchý pracovný postup. Niekedy doslova vyhlasujú, že smernice sú na to, aby sa porušovali.

Za štvrté sú to ľudia s negatívnymi názormi. 

Za piate sú to tí, ktorí musia všetko spochybniť. Niekedy sa zdajú ako príliš opatrní. V podstate sú to však pre vás naozaj veľké brzdy!

Takí, čo zvyknú veci zamotávať a komplikovať, namiesto toho, aby veci zjednodušovali. Život (aj ten firemný) je vcelku jednoduchý, len “neschopáci” ho vedia zamotávať.

Za siedme tí, ktorí vám doslova vysávajú energiu a to akýmkoľvek spôsobom. Hľadajte takých, ktorí vás vedia “dobiť” (v zmysle nabudiť, naštartovať a doslova dodať, či doplniť energiu).

Ďalej ľudia - tzv intrigáni. Svoju pozornosť skutočne môžete venovať niečomu konštruktívnemu (tvorivému) namiesto toho, aby ste sa do intríg zamotali alebo márnili čas ich rozmotávaním.

Za deviate tí, čo vás sťahujú na emóciách. Jednoducho ste po stretnutí s nimi akýsi rozladený, nemáte na nič náladu? Každý z nás má občas “deň blbec”, ale tu je to sústavné.

A poslední sú tí, čo majú veľa rečí a žiadne výsledky. Akože všade boli, všetko videli, majú veľa skúseností, vedia ako sa to inde robí, ale u vás vo firme “skutek akosi utek”.

Tak a to je akési “desatoro”.

Dúfam len, že som nevymenoval celú firmu.

Je tu jediná rada na záver - čím skôr sa ich zbavíte, tým skôr sa vám bude lepšie žiť!


7 komentárov:

  1. aj preto žiadnych zamestnancov nemám, ale to tiež nie je výhra, skupina vždy urobí viac ako jednotlivec, ešte tak vedieť ako ju vytvoriť a riadiť, aby sa navzájom dopĺňaly a každý hral svoju rolu v hre najlepšie ako len sa dá...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dodo, príď na prednášku o plánovaní budúci utorok a návod dostaneš.

      Odstrániť
  2. Martin Urbaník16 júla, 2013

    Dobrý deň, som rád že Ste napísali tento článok. Mnohé z týchto problémov popísal vo svojej knihe aj s návodom na riešenie Daniel G. Amen - Změňte mozek, změňte život. Dajú sa riešiť v celkom krátkej dobe. Ak zamestnávatlia pomôžu týmto ľuďom vyriešiť ich problémy,(o ktorých príčine skoro nikto nič nevie), nielen že to zefektívni chod celej firmy, ale získajú tých najloajálnejších zamestnancov na svete. Myslím že to za trochu námahy stojí. Prajem pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martin,

    tak túto knihu nepoznám, vychádzam len z obyčajnej praxe.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ešte keby to bolo bez pravopisných chýb...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. SUPER! a myslim, ze to neplati len vo firme, ale aj zivote ako takom. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ano, vystizne :), osoba opisana v bode 10 musela odist, sice pri maximalnej ochote a reci no minimalnej praci uberala energiu vsetkym... Dalsiu skusime riesit podla Martina, vdaka za komentar :)

    OdpovedaťOdstrániť