streda 5. februára 2014

Downsizing v podnikaní

Na toto sme si pri autách zvykli alebo si ešte stále zvykáme. U automobiliek sa jedná o znižovanie obsahu valcov (prípadne aj počtu valcov) motora, pri zachovaní, respektíve zvyšovaní výkonu motora.

Deje sa to aj v takej populárnej súťaži ako je F1.

Nie každému sa to páči...

Ale už niekoľko rokov sa presne toto isté deje aj vo väčšine firiem.

Vo firmách sa však jedná o znižovanie počtu zamestnancov. 

Doslova definícia hovorí, že downsizing je zníženie variabilných nákladov spoločnosti znížením počtu ľudí, ktorých zamestnáva.

Samozrejme, že výkony firmy by sa mali udržať

Inak hovoríme aj o niečom, čo sa volá zvyšovanie produktivity.

A ako to neraz vyzerá v praxi?

Niekde to znamená prepúšťanie tých najmenej schopných a nevýkonných.

To je v poriadku.

V iných firmách sa jedná o špičkových, skúsených a neraz mimoriadne výkonných pracovníkov, ktorí majú častokrát vyššie platy ako ich priemerní kolegovia.

Najvýraznejšie a hlavne najrýchlejšie sa to prejaví v obchodných firmách.

A dôvod? Lebo sa viac ušetrí.

Je to ako keby špičkový futbalový klub prepustil svoje 3 najväčšie hviezdy a hráča, čo dá za sezónu 25 a viac gólov s tým, že chce vyhrať Ligu majstrov. Chcieť je pekná vec...

Myslíte si, že sa to dá?

9 komentárov:

  1. V niektorých prípadoch sa to určite dá (možno aj vo väčšine). Manažeri na to prichádzajú pod tlakom okolností, že aj bez "najväčších hviezd" v tíme sa dá dosiahnuť špičkový výkon (výsledok). Má to ale jednu podmienku. Musia to byť "páni Manažeri", a nie ako väčšina manžérov, ktorá sa vyskytuje všade v okolí.
    Odporúčam pozrieť film MonyeBall (2011) zo športového prostredia podľa skutočného príbehu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzana Lahučká06 februára, 2014

    Tu firmám hrozí, že keď prepustia kvalitných ľudí, a zoberú iných tých menej ohodnotených, môžu ako firma dosiahnuť za určitých okolností vyšší zisk, ale hrozí tu aj strata dobrého mena firmy, lebo sa tam potom začne pracovať na princípe človek - bezduchý stroj, a kvalita práce nováčikov, ktorých v konečnom dôsledku nemá kto zaučiť a nedosahujú také kvalitné výsledky, sa musí niekde odraziť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jedná sa o downsizing aj v prípade, ak sa jeden špičkový a špičkovo zaplatený pracovník nahradí viacerými priemernými, ktorí spolu za nižšiu sumu vykonajú rovnakú prácu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Downsizing je presne podľa definície v článku…

      Radšej budem mať pár výkonných ako veľa priemerných. Viac priemerných ľudí znamená aj potenciálne viac chýb. Rozhodne pre šéfa ďaleko viac práce a nervov….

      Odstrániť
  4. Pri obrate 1mil. Eur ročne a zisku 7,5 % pri špecifickom tovare som bol prepustený ako nerentabilný zamestnanec. Firma prišla v priebehu dvoch rokov o ďalších dvoch odborníkov a momentálne im klesol predaj v danej komodite na minimum. Aj takýto manažéri vedú firmy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi Vás postavili ako "obetného baránka"/prepáčte/, aby stimulovali ostatných podpriemerných, a tlačili na odborníkov na väčší výkon... Žiaľ, keď sa to zle komunikuje vo firme a firma si vyberie "ľahšiu" cestu akožemotivovania pomocou zastrašovania, to väčšinou takto dopadne...

      Odstrániť
  5. Môžem uviesť jeden príklad, kedy jeden špičkový zamestnanec chcel zvýšiť výplatu o pár desiatok euro a firma to zmietla zo stola ako ekonomicky nerentabilné. Výsledok ktorý nastal bol, že tento zamestnanec bol nahradený ďalšími troma novými ľudmi (po čase sa ukázalo že ani jeden ani dvaja nováčikovia ho nedokázali zastúpiť).
    V konečnom dôsledku nestratili len odborníka. Spolu s jeho vedomosťami a schopnosťami stratili človeka ktorý dokázal so svojimi zákazníkmi dohodnúť viacero kompromisov na základe dobrých vzťahov ktoré si počas svojho pôsobenia vybudoval.
    Kde jedna firma prišla o človeka ktorý mal rád svoju prácu a bol to pán odborník si druhá firma našla zamestnanca ktorého si aj náležite finančne ohodnotila.
    Nie vždy je nutné pre ušetrenie peňazí prepúšťať ľudí. Takéto riešenie je však najpopulárnejšie. Pre mňa skúsený manažér sa snaží šetriť v prvom rade peniaze inde ako na ľuďoch. Prepustiť polovicu firmy je to najjednoduchšie riešenie zo všetkých, ale nájsť a zadefinovať oblasti kde sa zbytočne premárni kopec peňazí a poprípade prísť aj s nápravnými opatreniami je už niečo komplikovanejšie.
    Pre mňa človek ktorý pracuje v štruktúrach nižšie pod mojou pozíciou vo firme je na prvom mieste už len z toho dôvodu, že práve on vytvára hodnotu pre firmu ktorej som ja zamestnancom a vďaka týmto ľudom si firma môže dovoliť platiť top manažement.
    Z tohto dôvodu sa nikdy nebudem snažiť znižovať náklady v počte zamestnancov pokiaľ bude pre nich dostatok práce a budem sa snažiť optimalizovať ostatné firemné náklady.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne sa zase stalo, ze som vo viacerych firmach nastavil procesy, rozbehol system, vyrobu, certifikaciu, a potom ma prepustili lebo: moju oraxu managera bol schopny zvladnut technolog, v inej praci asistentka a na dialku GM, v inej zase po dosiahnuti vysledkov a stabilizovani tazkej situacie, nastaveniu spravnych vyrobnych postupov a rozbeh "nerozbehnutelneho" projektu mi povedali, uz Vas viac spolocnost nepotrebuje.
    Nebol som interim, ani v skusobnej, ani kontrakt nebol na dobu urcitu, vzdy na neurcito. A pritom som mal trend ukazovatelov dobre nastaveny..

    Toto je vyzitka slovenskeho zamestnavatela, top managementu! Vseliake hry nadriadenych, strach top managera o miesto...

    Slovensky management sa vovrlkom pripade tvari ze je management, avsak este nedozrel, alebo je uplne mimo. Cisla, data, navrhy ,vysledky, spokojnost zakaznika, uspech neznamena ze zostanes na svojom mieste!

    OdpovedaťOdstrániť