streda 28. mája 2014

Japonec SATO a Kórejec DAJAKO

Ideálny stav pre šéfa vo firme by asi bol taký, že keď niečo je treba spraviť, zariadiť alebo vyriešiť, tak je tam vždy niekto, kto to sám od seba aj zariadi alebo vykoná. Alebo daný problém vyrieši. A ak na to aj nemá kompetencie, tak navrhne pre firmu a vzhľadom na dané okolnosti nejaké optimálne riešenie.

Veľmi často sa problémy riešia na poradách. Buď plánovaných alebo narýchlo zvolaných práve pre nejaký problém.

Snáď najalibistickejšie na tom je neraz takýto postoj pracovníkov:

- Šéfko, ono sa to spraví. Nebojte sa, ono sa to nakoniec stihne načas. 

A šéf je neraz spokojný, že sa problém rieši. 

Len ten problém sa sám nevyrieši a navyše nikomu nebol pridelený. A ten “SATO” na ďalšej porade zrazu chýba, jednoducho neprišiel (alebo nedajbože dal výpoveď) a šéf má problém - nikto mu nepovedal, že ja to spravím alebo ja to vyriešim.

V niektorých firmách pracuje taká dvojička. Z telky by sme mohli tipovať že Pat a Mat, ale nie je to pravda. Takže sa k Japoncovi pridá Kórejec a máme takúto odpoveď podriadeného:

- Šéfko nebojte sa, dajako sa to zvládne. 

Neviem, či si to uvedomujete, toto už nie je len problém šéfa. 

Čo na to zákazník, ktorý týchto ľudí platí? 

On to nechce dajako vyriešiť a nebude platiť za to, že sa to nejako vyrieši, on chce za svoje peniaze špičkovú a načas odvedenú prácu. Pre neho je takýto amaterizmus v dnešnej dobe už naozaj nepostačujúci.

Nuž teda máme tandem: Kórejec DAJAKO a Japonec SATO.

Pracovití ľudia - tí Japonci a Kórejci, ibaže asi len vo svojej domovine. V slovenských firmách majú evidentné problémy. 

Chcem sa ospravedlniť všetkým skutočným kórejským alebo japonským pracovníkom - sú to nesmierne pracovití ľudia. 

Ako vidieť na Slovensku sú však pravdepodobne nejaké ich klony alebo nám Slováci nejakým záhadným spôsobom zmutovali…

Už to je len treba zaklincovať a pri preberaní zákazky zákazníkom nechať týchto dvoch expertov obhajovať svoju prácu a počúvať ich názory, že: „To je dobré.” Alebo: „Takto to robíme už roky a ešte sa nikto nesťažoval.” 

Záver? 

Pozrite sa vo firme po schopných ľuďoch. 

Ako ich spoznáte? 

Jednoducho nechodia za Vami s problémami, ale s riešeniami. Nemajú problém povedať: „Ja to spravím”. Alebo: „Ja to vyriešim” a zobrať za to zodpovednosť. Štandardne robia dobre svoju prácu a majú výsledky. Pri najbližšej príležitosti im poďakujte, pochváľte ich a odmeňte. 

A čo s našou dvojičkou SATO a DAJAKO? 

Dajte im šancu pracovať niekde inde…

15 komentárov:

  1. Toto je pekne napísané z pohľadu "šéfa". Takýchto SATO a DAJAKO si ale vychovávajú sami "šéfovia". Nadhodia problém a čakajú, čo sa bude diať. Alibisticky ... Od šéfa očakávam riešenie, riadenie, rozhodovanie: kto, čo a dokedy má urobiť. (Samozrejme, tomu celému predchádza diskusia o probléme. Ale konečné rozhodnutie má mať jedna osoba a má niesť za to aj zodpovednosť) Vtedy by táto dvojica nemala šancu ani vzniknúť. Podriadení sú zato podriadení, lebo ich má niekto riadiť. Vedúci je zato vedúcim, lebo má tím viesť. A tak až na vrchol, kde je menežment, ktorý má ten celý kolos zmanažovať ... zabezpečiť prácu, peniaze, zisk a starať sa o rozvoj firmy. Ak to na niektorom stupni nefunguje, stráca firma.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veľmi dobre napísané ! Anonymný - 28 mája, 2014 !!

      Odstrániť
  2. Preto nechcime mať vo firme podriadených, ale partnerov. Nebudujme firmy na množstve podriadených, ale na množstve partnerov. Ak chceme podriadených a chceme ich riadiť len cez pokyny, nariadenia, príkazy, zákazy a zároveň chceme, aby sami prichádzali s vlastnými riešeniami tak sa to bohužiaľ v mnohých prípadoch bije. Ak má byť niekto "samostatná jednotka " s vlastnými riešeniami, musí byť podľa mňa hlavne partner, nie podriadený. (už keď tak dodávateľ pre svojho zákazníka-šéfa)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. anonymny super

    presne takehoto nekompetentneho nadriadeneho som dostala, je to uz rok, riadi chaoticky a sposobom sato, niekto, daco, samo a bonbonik, vsetko mailom od vedlajsieho stola. Boli sme traja na vysunutom pracovisku, s excelentnymi vysledkami (obchodna cinnost), ja som bola stale medzi TOP 3 na slovensku, az kym neprisiel tento babrak, ktoreho jedinou cinnostou je nam preposielat postu a dozorovat dochadzku,.Vysledok: plany sa prestali plnit, z mesiaca na mesiac mame velke poklesy, jediny na slovensku, jeden kolega uz odisiel a ja si intenzivne hladam pracu inde, tento chaoticky styl riadenia sposobil meratelny upadok, rozbil to co fungovalo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak to, čo píšete je pravda dohodnite si stretnutie s nadriadeným tohto tzv. "šéfa" a povedzte a ukážte mu fakty. Ak sa nič nezmení alebo ho bude obhajovať, tak z tej firmy utekajte tak rýchlo ako sa dá, lebo ako to úplne skrachuje, nebudete mať veľkú cenu na trhu práce... Firmy neradi prijímajú ľudí zo skrachovaných firiem.

      Odstrániť
    2. samozrejme, ze zdrham, koncim ku septembru,

      som ale sokovana, ze v dnesnej dobe si toto firmy dovolia. A mala som v priebehu roka aj viac rozhovorov s najvyssim managmentom, aj sa snazili urobit ustupky a kompromisy, a vyjst mi v ustrety, ale nebavi ma uz viac pracovat pod takymto nadriadenym, ubija ma to,obera o energiu, ktoru mozem naozaj vyuzit tisickrat uzitocnejsie,

      ale musim aj pochvalit: nasa firma ma socialne citenie, tento nadriadeny ma 4 roky do dochodku, nema sancu sa inde zamestnat s jeho schopnostami a znalostami, tak naozaj dobre, ze ma kamarata v managmente, skoda len, ze tuto charitu firma nerobi aj voci mne, to ale asi preto, ze ja mam do dochodku viac, a asi pomoc nepotrebujem

      Odstrániť
    3. a na vysvetlenie, firma este nevie, ze na konci mesiaca podam vypoved, zariadujem si buducu pracu a nemozem si dovolit riskovat sikanujuce podmienky pocas vypovednej lehoty, preto vypoved az na konci mesiaca + cela nevycerpana dovolenka a par dni na vycistenie stola

      Odstrániť
    4. V prvom rade vaša firma nemá žiadne sociálne cítenie, je to obyčajný ústav sociálnych a zabezpečovacích služieb pre kamarátov a navyše neschopných...

      Odstrániť
    5. :-) bola to ironia

      Odstrániť
  4. a este otazka pre autora, preco by som mala aktivne suplovat pracu nadriadeneho, riesit, riadit, navrhovat, ked ja som platena od vykonu? preco mam na ukor mojej variabilnej ukolovej zlozky riesit a riadit za nadriadeneho? ja som platena za moj vykon a on je plateny za jeho riadenie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak mi napíšete akú pozíciu vo firme zastávate a čo tá firma robí, tak vám budem vedieť na túto otázku odpovedať. Momentálne z článku niekto vytrhol jednu myšlienku a nedá sa korektne reagovať.

      Odstrániť
    2. som provizne plateny obchodnik, vsetko sa odvija od mojho vykonu. preto nevidim dovod, aby som bola aktivna, ako pomahat mojmu sefovi vypisovat tabulky za cely utvar - za nas troch robiacich, co sme si dovtedy pisali kazdy sam za seba, alebo robit nadcasy z dovodu, ze treba vymenit wc, alebo ze maju prist vymenit ziarovky, alebo, ze upratovacia sluzba ma prist skor, alebo umyvat halu, ak upratovacka nepride vobec, to su cinnosti, ktore sa snazi nadriadeny vykazat, no aj ked to vymysli, nema kto to dotiahnut, kedze on zdrha domov o dve hod. skor,a navyse, povedal, ze snad on to robit nebude, takze nech to Niekto spravi, ale zato velmi dokladne sleduje, ci sa na obede nezdrzim o dve minuty dlhsie, proste, MANAGUJE, skoda, len ze neprispieva k rozvoju, naopak, rozbil to, co fungovalo. A ospravedlnujem sa, naozaj som reagovala z kontextu, no pri citani clanku som mala pred ocami mojho nadriadeneho

      Odstrániť
    3. Znamená to, že pracujete na živnosť, základ máte nula a ste platená len z provízií???

      Odstrániť
    4. nie, som zamestnanec HPP (5 rokov hpp, a pred tym 15 rokov som bola szco- podnikanie, takze viem naozaj fundovane porovnat, ale plat mam zakladny, provizie mi robia 3,4 nasobok zakladneho, aj ked nie minimalneho platu), a kedze moja sebarealizacia v tejto firme skoncila, zase si chystam ku septembru rozbehnutie mojej vlastnej cinnosti. A nikdy nepochopim, ako sa v dnesnej dobe mozu drzat na trhu firmy, ktore na ukor produktivity a efektivity sa len tvaria, ze robia

      Odstrániť
  5. Žiaľ, pre politické kontakty mnohé firmy zabudli, že je tu nejaká konkurencia. Pretože nie je a aj zle riadená firma si nájde zákazníka, lebo ten veľa možností nemá.

    OdpovedaťOdstrániť