štvrtok 5. marca 2015

Na dnes stačilo alebo "Ebola" vo firme

Článok by sa mohol kľudne volať aj: „Ako zabiť prosperujúcu firmu“.

Snom snáď každého majiteľa je vybudovať prosperujúcu firmu, ktorá dodáva zákazníkom užitočné a potrebné výrobky alebo služby, po ktorých je stály dopyt.

Skutočne nepoznám ani jedného majiteľa firmy, ktorý by mal radosť z toho, že mu firma stagnuje, nefunguje naplno alebo dokonca stráca zákazníkov, či nevie vytvoriť zisk.

Tak ako sa dá naštartovať ničenie prosperujúcej firmy?

Jednoducho a hlavne úplne nenápadne. 

Stačí tam mať niekoho, kto sa rozhodne, že to stačí, „na dnes už stačilo“. A odíde od rozrobenej alebo nedokončenej práce. Alebo si povie, že dnes som sa už narobli dosť a prácu si odloží na neskôr

Čo sa stane? Na prvý pohľad nič, veď aj zajtra je deň.

Asi každý pozná výrok: „Robota nie je zajac, neutečie“.

A čo sa neraz stane zajtra? Od rána sa nakopí toľko práce, do toho nejaký nespokojný zákazník alebo komplikovanejšia reklamácia a začne sa nestíhať. A tak sa opäť časť roboty zase „rozumne“ odloží na neskôr. A toto odkladanie začne postupne vyvolávať na danom oddelení a vo firme napätie sústavný „STRES“.

Takže je tam stres, nestíha sa a aké je na to „rozumné“ riešenie?

Príjmeme tam ďalšieho pracovníka a bude to vyriešené. A čo ho milí pracovníci tohto oddelenia naučia? Aby im „nekazil normy“ a hlavne „odkladať si prácu na zajtra“ (Pozor! Toto je nákazlivejšie ako Ebola, takmer každý sa infikuje a tomu podľahne). A po 2 mesiacoch sa znova „nestíha“. Takže ďalší pracovník?

Tu naozaj neriešim situáciu, kedy napríklad v určitom období v sklade musia pracovať každý deň 2 hodiny nadčas, či dokonca chodiť do práce aj v sobotu preto, aby stihli všetko, čo je treba pre zákazníkov vyskladniť dopravcovi a pravda je, že nestíhajú (kvôli sezóne) - tam to je treba posilniť. 

Riešime bežnú prevádzku vo firme alebo prevádzku mimo hlavnú sezónu.

Ak náhodou rozmýšľate či sa to nedeje nejako podobne aj vo vašej firme a chcete vedieť jednoznačne určiť, čo je pravda, príďte na prednášky o efektivite (19.3. štvrtok v Trnave).

Zhrňme to: 
  1. Rozhodnú sa, že už sa narobili dosť - im to stačí na dnes stačí, bez ohľadu na firmu a jej potreby, sezónu alebo zákazníkov.
  2. Nedokončia to, čo malo byť hotové dnes, lebo padla (a treba ísť načas domov), jednoduchoi sa rozhodnú a odložia to na zajtra.
  3. Modifikácia tohto je to staré známe z čias socializmu - šetriť si prácu na zajtra.
  4. Najhoršia alternatíva  je, keď o veciach uvedených v bodoch 1-3 rozhodne sám šéf.

Tak a toto je veľmi funkčný postup ako „rozumne“ potopiť prosperujúcu firmu, ktorej sa „zatiaľ“ darí. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára