pondelok 7. decembra 2015

Je šéf Hasič alebo Požiarnik?

Asi každý, kto riadi, sa snaží byť dokonalým šéfom alebo riadiacim pracovníkom. A mnohí nimi aj sú.

Čo však robiť alebo nerobiť, aby nakoniec neskončil ako obyčajný hasič alebo dokonca požiarnik…

Ako sa prejavuje šéf-hasič v praxi?

No, na prvý pohľad je to veľmi schopný človek, ktorý dokáže vyriešiť všetky problémy, ktoré sa vo firme vyskytnú. 

A je to pravda. 

Šéf ich zvláda, on tie problémy rieši - či doslova hasí. Čokoľvek sa stane a je z toho problém, tak to uhasí. A keďže to tak robí už roky, tak si ani neuvedomuje, že na jeho oddelení alebo v jeho firme potreba hasiť akosi neutícha, ba dokonca sa zvyšuje. Takže sa z neho stal šéf HASIČ.

Ako sa šéf môže stať z hasiča požiarnikom?

To je celkom jednoduché...

Ak vo firme potreba hasiť narastá, tak to neraz vyzerá, ako keby šéf nemal nič iné na práci, len tie problémy hasiť. A skutočne veľa ľudí, je presvedčených, že práve na to tam je.

Je pravda, že ak vznikne pri práci alebo v práci nejaký problém, je treba ho vyriešiť a pokračovať ďalej. Ale prečo sa potom neraz zdá, že počet problémov narastá?

Pretože následne je treba veci vo firme alebo na pracovisku preorganizovať. A on to neraz aj spraví. Povie ľuďom, čo a ako majú robiť a čo nemajú. A považuje to za vybavené. A spoľahne sa na nich. 

Lenže vo firme pracujú ľudia a nie stroje. Teda, po čase na niečo zabudnú, urobia inak, či neurobia vôbec. Však sa nič nedeje, a ak náhodou aj áno, tak príde ich schopný šéf a ten to predsa zvládne. Vždy to predsa zvládol. A tak sa na šéfa spoľahnú.

Ale ja som im to povedal…

To nestačí!

Pretože ak chceme, aby stroj pracoval inak, tak ho jednoducho preprogramujeme. Teda zmeníme - doslova prepíšeme nejaké riadky v jeho programe a je to vybavené. Pretože chyby jednoducho nerobia stroje, ale ľudia, ktorí ich obsluhujú.

Ale ako preprogramovať človeka?

Jednoducho povedať mu to, je len prvý krok. A vo väščine prípadov to nestačí. Treba to dať do smernice alebo pracovného postupu a pracovníkov z toho preskúšať. Ďalej je to treba začať kontrolovať a skutočne začať presadzovať dodržiavanie danej smernice alebo  postupu. Jednoducho to od nich začať vyžadovať.
Ale ja som im to povedal…

To je super! 

Ale, ak to šéf nedotiahne až do konca, teda po spísanie a zavedenie smernice/postupu do praxe, tak v skutočnosti nie je hasič, ale stáva sa z neho, či sa mu to páči alebo nie, POŽIARNIK!

Prečo požiarnik? 

Lebo takto tie budúce požiare v skutočnosti práve zakladá…



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára