utorok 23. februára 2016

Manažment strachom

To je postoj šéfov, ktorý riadia firmy (oddelenia, úseky) takýmto štýlom: 

„Ak to nezvládneš, tak Ťa vyhodím“. 

Alebo: 

„Ak to neurobíte, tak Vás budeme musieť prepustiť.“ 

No dá sa to robiť aj takto. 

Ale skutočne to prináša vytúžené výsledky? Čo to robí s ľuďmi? 

Pozrime sa na to, kde tento štýl riadenia môžete zažiť.

Častokrát práve vo veľkých nadnárodných firmách, kde sú takzvaní „poziční“ lídri. Im ide hlavne o udržanie ich pozície v rámci spoločnosti a toto považujú za bežný postup riadenia svojich podriadených.

Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy?

Áno, je to tak. Takto skutočný líder postupuje naozaj málokedy. Jednak to pre vedenie ľudí nepotrebuje, a jednak je to tak trocha úbohé.

Čo to spôsobuje?

Ak je niekto dole na emóciách, teda na nízkych emóciách (sú to emócie pod nudou), to znamená malý výkon, veľa chýb, časté nehody alebo úrazy.

Pre koho je to dobré?

Nuž len pre tých hore (pre šéfa, ktorý to používa na svojich podriadených), lebo ľudia na nízkych emóciách - hlavne v okolí strachu sú ľahko ovládateľní a manipulovateľní.

Ale to je „zbohom zdravý rozum“, žiadnu tvorivosť nečakajte. Oni dokážu maximálne niečo vykonávať, rozmýšľať v zmysle „vymyslieť dobré riešenie“ sa im moc nedarí.

Čo im v tom bráni? Práve tá ich nízka emócia.

Kto získava?

Jedine ten, kto to na ľudí používa - je to taký „upír“, ktorý ich takto doslova vysáva. 

V skutočnosti vlastne nikto, lebonajschopnejší pracovníci z takýchto firiem doslova utekajú…

1 komentár:

  1. Hroziť výpoveďou je krátkozraké, či už zo strany zamestnávateľa(ak to nespravíš, poletíš), alebo rovnako zo strany za zamestnancov, keď si žiadajú vyšší plat. Raz to možno vyjde, ale druhá strana sa podľa toho môže zariadiť(prelistuje na profesii ponuku práce/zamestnancov) a pri opakovanom použití povie proste "OK, koniec".
    Môže to platiť na nekvalifikovaných, jednoducho nahraditeľných zamestnancov, ale ani pri nich vysoká fluktuácia nebude mať dobrý vplyv na náladu a výkon kolektívu.

    OdpovedaťOdstrániť