nedeľa 20. januára 2013

Novoročné predsavzatia - zlá správa


Pokiaľ ste si prečítali predošlý článok, tak viete, že základné zlyhanie v plánovaní je schopnosť (alebo neschopnosť) stanoviť si cieľ. Aj to, že len asi 20% ľudí má reálnu šancu ho aj dosiahnuť.

Prečo teda asi len 4% ľudí sú v živote úspešní, šťastní alebo bohatí?

Je ešte nejaké iné zlyhanie? Áno.

V ochote pre svoj cieľ (účely) niečo urobiť.

Jednoducho nestačí cieľ naplánovať, treba začať na jeho dosahovaní aj pracovať. Naučiť sa 500 slov po anglicky za rok, to je predsa 2 slová denne, ak teda počítame len pracovné dni. Je to ťažké? NIE!

Takže začneme. Prvý deň - yes, no. Hotovo. Druhý deň - I, am. Tretí deň - you are. Štvrtý deň - boss, chief (hurá prvé synonymá). Piaty deň - tak toto je ako pre blbečkov.

Urobím to inak. Jednoducho raz týždenne, pekne v nedeľu sa naraz naučím 10 slov. A rok má 52 týždňov, ak plánujem dovolenku tak 50 a to mi celkom vyjde - 50 x 10 = 500. Super! Začínam budúcu nedeľu.

A je tu prvá nedeľa poobede - to sa nedá, na obede boli svokrovci - nebudem pred nimi trapošiť s nejakou angličtinou - a navyše je hokej. Majstrovstvá sveta 20-ročných, hrá sa o medaily - finále Švédsko - USA. No budúcu nedeľu sa naučím 20 slovíčiek a basta!

Ďalšia nedeľa - poobede - to nejde, celý víkend sme na lyžovačke. Teda urobíme to inak. Jeden krát mesačne sa naučím 40 anglických slovíčok. A radšej 50! To bude za dvanásť mesiacov 600 slov. 

Bude ešte niekedy tá nedeľa?

Takže zlá správa - tu zlyhá ďalších 80% ľudí. 

Teda zlyhá 80% z tých 20% ľudí, ktorí si správne stanovili cieľ.

Ako rátam, tak rátam svoj cieľ má šancu splniť tak maximálne 4% z nich. 

A to sú presne tie 4% šťastných ľudí. 4% úspešných. 4% bohatých.

Trocha kruté. 

Ale možno to tak neplatí. Ako v tej anekdote. Pýtali sa Icika ako sa stal milionárom. 

A on hovorí:
    “Začal som podnikať, celkom jednoducho. Kúpil som kilo jabĺk za 1 dolár, vyčistil som ich, naleštil a predal za 2 doláre. Potom som kúpil 2 kg jabĺk - umyl som ich, naleštil a predal za 4 doláre. A takto som pracoval každý deň, celé dva roky.” 
    “Aha”, hovorí reportér, “a takto ste sa stal milionárom!”
    “No, v podstate áno, a potom som zdedil po strýkovi 10 miliónov!”

14 komentárov:

  1. Každý veľký projekt sa začína slovom "zajtra..." a niektorí ľudia sú majstrami vo výhovorkách. Mám kamaráta, ktorý už pred 15 rokmi hovoril, že nevie po anglicky. Keď sme nedávno spolu niečo riešili, tak mi povedal, že nevie po anglicky. A ja na to, že to mi vravel už pred 15 rokmi. A on, že stále nevie po anglicky...

    Viete, čím sa líšia úspešní ľudia od tých neúspešných?
    Úspešní robia veci, ktoré sa neúspešným nechcú.

    Verím, že vaše články prebudia aspoň pár ľudí a stanú sa úspešnými.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne tak, udrel si to po hlavičke. Minimálne v 80% prípadoch je to len v tomto!

    Úspešní robia veci, ktoré sa neúspešným nechcú.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keď sa niekomu začne dariť, zrazu mu všetci všetko závidia. Že "aké šťastie" má. Ale nik nevidel predtým to odriekanie, snahu, námahu, ktorú musel dotyčný vynaložiť, aby sa k úspechu dopracoval. Pekný článok...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Áno závisť je závisť. Niekto slávny povedal, že úspech je 99% drina a 1% talentu alebo šťastia...

      Odstrániť
  4. Clanok sa dotyka nasho spravnia v sukromi i v profesionalnej praxi. Je de facto o projektovom riadeni: správne stanovit ciel, cestu k cielu a absolutne dosledne po tejto ceste ist. Len tak sa da dosiahnut osobny, profesionalny,firemny alebo i politicky ciel. Zlozita tema, velmi jednoducho vysvetlena.Pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Naozaj veľmi dobrý článok a čo je úplne seper, že je aj s konkrétnym návodom!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. práveže je to presne ako s pánom Icikom.A ak si úspešný tak Icik Ťa buď kúpi (a robíš na neho ) alebo si skončil v pásomnici systému-buď riťolez a budeš aspoň na chvoste chytať omrvinky hodené p.Icikom

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mnohym sa aj chce nieco robit, aj sa do toho pustia, ale nevytrvaju. Na ceste k uspechu je vela prekazok, ktore treba prekonat. Mnohi to vsak vzdaju, lebo usudia, ze sa to neda, alebo je to nad ich sily. Casto sa v nejakom bode zaseknu a nevedia si poradit, ako dalej. Nadsenie postupne vyprcha a nakoniec to nechaju tak.
    Hm, nie je to take lahke, nie kazdy je ma dost sil a schopnosti...
    Ale kazda palica ma dva konce. Recept na stastie moze byt aj takyto: Mam cely zivot otrocit pre peniaze a prchavy uspech a vsetko ostatne zanedbavat? Radsej budem chudobny a prijemne travit svoj cas a s pohrdanim nadavat na ludi, zblbnutych tymto pomylenym spolocenskym systemom, ktori sa zaslepene a bezohladne zenu za peniazmi a vsetko ostatne v zivote im unika :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chudobný možno v očiach tých uštvaných, ale pokiaľ mám všetko, čo potrebujem a čo chcem... tak som úspešný.

      Odstrániť
    2. Otazka je ako celozivotne aj s rodinou prijmme travit cas bez penazi. Na tom sa rozpada priserne mnozsto rodin ktore si mohli uzivat taketo stastie. Je to teda funkcne doporucenie:

      Odstrániť
  8. Šťastie súvisí s tým, či a ako dosahujete alebo si plníte svoje ciele alebo sny.

    Úspešný ľudia majú málokedy problémy s peniazmi.

    Mať veľa peňazí, byť bohatý toto je zle stanovený cieľ. Pretože jednak pre každého to znamená niečo iné a za druhé, kedy bude mať dosť?

    Ako hovorí môj priateľ. Každé ráno vstanem a pozriem si zoznam 100 najbohatších ľudí na svete. Ak tam nenájdem svoje meno, idem do práce.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý článok. Osobne si myslím, že najdôležitejšia je motivácia. Človek je cicavec, jeho podstatou je dobre sa najesť, páriť sa a nič nerobiť, viď šimpanzy :-) Ale s dobrou motiváciou sa naučí za deň aj 20 nových slov. Všetko ostatné je závislé od uhla pohľadu. Aj úspešný a bohatý človek môže byť úbožiak.A aj úbožiak môže byť úspešný a bohatý človek. Motivácia je kľúč k úspechu, nech úspech znamená čokoľvek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy je problém nájsť tu motiváciu, ja napríklad viem že potrebujem cvičiť pretože mám sedávu prácu a boli má chrbát a neurológ mi nariadil liečbu- cvičiť
      ani bolesť nie je pre mňa motivácia. Každý deň si hovorím prečo sa to dnes nedá . Najskôr sa viem zmobilizovať kvôli svojím blízkym .

      Odstrániť