streda 18. júna 2014

Pasívny príjem vytvorený aktívnou prácou?

Snom snáď každého človeka, ktorý čítal niečo z motivačnej literatúry je mať pasívny príjem (alebo pasívne príjmy). A dokonca neraz aj tých, ktorí o tom len niečo počuli.

No málokto vám povie, že na to, aby sa vám to podarilo, sa musí pracovať. A nie je to tak, že náhodou alebo keď sa mi chce, ale tvrdo a niekoľko rokov.

Takže koľko rokov ste ochotní tvrdo makať, aby ste si vytvorili pasívne príjmy?

Výnimku tvoria ľudia, ktorí zarábajú nadpriemerne. A tak si kúpia nejakú nehnuteľnosť, aby ju prenajímali. Ak to urobia z peňazí, ktoré majú nazvyš, tak je to v poriadku. Lenže aj na nadpriemerné príjmy treba pracovať, takže to ani nie je výnimka. 

Aj tá najlepšia banka vám dnes nedá viac ako 2%. A tak je to lepšie uloženie peňazí do majetku a aj jeho zhodnotenie, ako nechať peniaze v bankách. Platí to za predpokladu, že sa vám vašu nehnuteľnosť podarí prenajať. 

Navyše každých 20 rokov by sa mala cena nehnuteľností zdvojnásobiť. Pokiaľ nepríde nejaká kríza…

Iné je to, ak si nehnuteľnosť kúpite na úver alebo hypotéku. Toto je investícia pre niekoho na 10, pre niekoho na 25 rokov. Pretože splátky úverov budete musieť platiť každý mesiac, bez ohľadu na to, či máte alebo nemáte nájomníka, ktorý by to „splácal” za vás.

Aby vám to dobre vychádzalo, musíte mať prenajatú nehnuteľnosť 10 a viac mesiacov ročne, inak tie výnosy nebudú 6-8%. Pravdaže, záleží to od lokality. Ale aj na to budete musieť byť aktívny. 

Zhruba každých 8-10 rokov budete musieť celý byt zrenovovať, inak nedosiahnete dobrý výnos.

Poznám ľudí, ktorí majú niekoľko nehnuteľností a celkom dobre ich to uživí.

Ale to je len jeden spôsob ako si vytvoriť nejaký pasívny príjem…

Dá sa to spraviť aj inak. A to sa dozviete tu.

2 komentáre:

  1. Mám tu možnosť prenajímať panelový byt, pretože bývam inde. Ale prenájom skutočne nieje až tak pasívny príjem. Jednak bolo treba ten byt kúpiť, jednak ho treba naozaj udržiavať a jednak treba niekedy až pričasto komunikovať s podnájomníkom, či ho raz za čas nasilu vymeniť.
    A nezabúdať, že aj z prenájmu sa platia dane...
    Takže sa venujem aj iným aktivitám, ktorých výsledkom je viac menej pasívny príjem, alebo aspoň príjem bez nutnosti pravidelnej práce.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekny clanok. Pre objektivitu informacii by bolo dobre definovat pojem "praca" a "makat".
    Pretoze aj investor "pracuje" a s dostatocnou inteligenciou si vytvara pasivny prijem bez "makania".
    No moze sa to lahko obratit. Investor moze makat, no nevytvorit si pasivny prijem.
    Otazne ostava, ci pasivny prijem vytvori spokojnost a ci efektom bude radost zo zivota?
    Kedy sa citi clovek lepsie?
    Kam zaradime tych, co ich praca naplna a robi stastnymi?
    Vieme ze akykolvek prijem je vysledkom vydaju (vymena), ale kam zaradit pasivny prijem? Je clovek s pasivnym prijmom stastny? Opytajme sa tych, co ho uz maju...

    OdpovedaťOdstrániť