pondelok 14. decembra 2015

Keď cena nehrá úlohu

Na Slovensko sa chystá ďalšia automobilka, čo je určite pozitívna správa. Zamestná asi 2.800 ľudí, čo je určite super.

Ale má to aj druhú stranu mince. Pri viac ako 280.000 ľudí na úradoch práce je to len niečo okolo 1%. 

A na to dostane investor od štátu 130.000.000 € ako stimul.

Keďže nájsť schopných pracovníkov (mám na mysli odborníkov) je na Slovensku čoraz ťažšie a posledné 1-2 roky to na trhu práce nevyzerá nejako veľmi dobre, sú už dnes niektoré profesie, ktoré doslova vymierajú. Hlavne malí a strední podnikatelia a firmy by o tom vedeli veľa rozprávať.

A tak ma napadajú 3 základné otázky:

1. Koľko je to na jedno vytvorené pracovné miesto?
Jednoducho veľa. Slovákovi štát dá - príspevok na podnikanie vo výške cca 2000 €, a môže si vybaviť Živnostenský list a štát má od neho pokoj - nemusí sa o neho starať. Ak bežná firma vytvorí nové pracovné miesto, normálne jej nikto nič za to nedá a dokonca ani len nepoďakuje.

V tomto prípade je to, ak dobre počítam, viac ako 46.000 € na jedno vytvorené pracovné miesto.

2. Kto to vlastne celé zaplatí?

Živnostníci, podnikatelia a pracujúci ľudia. Pôjde to jednoducho z ich peňazí, nie je to tak, že by štát dobre hospodáril alebo to nebodaj celé ušetril…

3. To tam pôjdu pracovať tí nezamestnaní z úradov práce?

Na to si vie odpovedať každý sám…

Samozrejme, že na toto bude veľa rôznych názorov. Nemôžeme sa predsa hnevať na investora, ktorý využil najlepšiu príležitosť.

Zo Slovenska sa stáva pomaly automobilová veľmoc (samozrejme, že vo výrobe áut na 1 obyvateľa), na čo môžeme byť skutočne hrdí. 

Dobre to znie, je to skutočne skvelé PR. A to je vraj na nezaplatenie…

Otázka na čitateľov:

Koľko pracovných miest by ste dokázali vytvoriť, ak by vám štát dal na vytvorenie jedného pracovného miesta 46.000 €?

Vopred ďakujem za odpovede.

13 komentárov:

  1. Nak aj dlhy štátu rastú - voľby sú predo dvermi ! pr

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vedel by som vytvoriť 3-4 paracovné miesta.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani štátny rozpočet by mi na to nestačil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite by som prijal min.5 ludí s priem.platom SR aspoň na 3 roky
      Na margo vytvorených prac.miest-v prvom rade pôjde o presun prac.z iných automobiliek/z čoho budú profitovať hlavne agentúry/a potom prídu na rad nezamestnaní
      A možno ani nejde o prac.miesta,veď vybrané firmy zarobia hlavne na príprave

      Odstrániť
  4. je to hnoj, celá táto hra za naše peniaze ...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kazimír, myslím že štát kalkuluje nelen s 2800 novými prac. miestmi, ale s ďaľšími, kt. vzniknú u dodávateľov. Niekde vo vládnom PR som zachytil odhad ďaľších 12 tis. Ale mžno sa mýlim. Každopádne očakévať, že to budú predovšetkým aktuálne nezamestnaní, kt. si nájdu prácu je asi naivné. IMHO to zvýši tlak na aktuálnych zamestnávatľov, ktorý budú nútený zvýšiť HR výdavky či už na zatraktívnenie práce pre udržanie aktuálnych pracovníkov alebo na školenia nových.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, však to je slušné PR, za 135 mil EUR. A pravdou je, že tam pôjdu pracovať kvalifikovaní pracovníci zo súčasných firiem...

      Odstrániť
    2. Pripájam sa, tiež si myslím, že štátu nejde len o nové pracovné miesta. Zaujímavá je aj celková suma investície. Predpokladám, že tú časť investície, ktorú bude tvoriť materiál, zdaní štát cez DPH, tú časť, ktorú bude tvoriť práca zdaní aj odvodmi. A stimul sa mu vráti... :)

      Odstrániť
    3. A čo sa z toho vráti obyčajným ľuďom, ktorí to zaplatili?

      Odstrániť
  6. Keby štát dal čerstvému absolventovi 46 tis eur, tak tento by z toho vedel žiť 90 mesiacov, teda sedem a pol roka, a nezničil by pri tom ani jeden hektár kvalitnej poľnohospodárskej pôdy, neminul ani kubík betónu a nespôsobil žiadnu škodu ani teraz, ani po skončení daňových prázdnin.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na jednej strane každí nadáva, že tu nieje práca. Na druhej strane je zle, že sme poskytli stimul. Príde investor s miliardovou investíciou zamestná priamo 2800 + nepriamo ďalšie tisícky. Samozrejme s výhodami prichádzajú aj nevýhody stimul 130 000 000 a zničená orná pôda. Ale myslím si, že aj tak sa to oplatilo. Automobilka tu nebude rok ani päť rokov ani desať. Zamestnanci nadobudnú ohromné zručnosti z praxe. Tlak na zvýšenie miezd ostatných zamestnávateľov v regióne (okolie Nitry toto potrebovalo ako soľ), Všetci tí ľudia budú musieť niekde bývať, niečo jesť, budú sa chcieť zabávať. Ak prídu pracovníci z Rumunska tí tiež nechodia každý deň domov s výplatou. K Rumunom by som dodal, že my tiež chodíme do bohatších západných krajín za prácou. Nechápem to frflanie všade na nich a potom povedia, že je pod ich úroveň pracovať za 300€ no pre Rumuna to je peniaz, Pre nich je SK rovnaké ako pre nás Rakúsko, alebo Nemecko.
    Na záver áno stimul je astronomický a tiež by som ho radšej investoval na rozvoj MSP, ale príchod veľkej firmy ako je LR tiež nieje na škodu. Kto chce žať musí aj siať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. hm, za tie peniaze by som zamestnal uplne celé slovensko do posledného človeka a firma by sa volala slovenské královstvo našiel by som najčestnejšie ho človeka on by bol král bolo by vyhlasene královstvo a celú tú haveď v parlamente by som dal pracovať. a bud by poutekali alebo by poctivo pracovali., a každý by robil to čo je potrebné a bolo by dobre.

    OdpovedaťOdstrániť