pondelok 14. marca 2011

Pracovník nerobí to, čo má - čo s ním?

S týmto sa stretávame u klientov takmer každý deň. Nuž vyhodiť sa dá vždy. Podstatné sú však otázky: “Prečo nerobí to, čo má?” a hneď aj druhá: “Koho je to chyba?”.
Ak zoberieme prvú otázku, tak sú len dve možnosti prečo je to tak.
Tá prvá je, že nevie "čo" alebo "ako" má robiť.
Ak nevie čo má robiť, tak sa jedná o totálne zlyhanie zaškolenia pracovníka. Prijať do firmy človeka (alebo preradiť ho na inú pracovnú pozíciu/miesto) a nestanoviť mu, čo je výsledok jeho práce je nezodpovedné. Alebo mu to len nikto jasne nepovedal - čo má robiť. 
Ak pracovník vie, čo má robiť, ale nevie ako to má robiť - toto môže byť spôsobené zlým zaškolením na pracovnú pozíciu, chýbajúcimi pracovnými postupmi alebo smernicami. Alebo si niekto prácu zjednodušuje a zaškoľuje ľudí ústne. Jednoducho pracovník si nie je istý a niečomu nerozumie. Toto sa dá napraviť. Treba nájsť nepochopenia - to, čomu nerozumie. Objasniť to s ním, nechať ho to naštudovať, ukázať mu správny postup, ale hlavne si to celé musí sám vyskúšať v praxi. Ak sú vo firme spísané nejaké pracovné postupy alebo smernice - nie je to až tak ťažké (možno ich bude treba revidovať, alebo napísať jednoduchšie). Toto teda vieme zvládnuť. Z hľadiska manažmentu celkom jednoznačne ide o chybu šéfa (manažmentu). 
Druhá možnosť je, že nechce. Tu je to jednoduché. Ak nechce robiť to, čo má, tak môže nechcieť aj doma alebo na úrade práce. Toto je výhradne problém daného pracovníka. Takýto človek však kazí výkony, morálku a produktivitu ľudí úplne automaticky. Treba ho dať z firmy rýchlo preč. 
A tu by som preveril ešte jednu vec, či náhodou daný pracovník len nemá koncept zamestnania namiesto práce. Je dobré zistiť a vedieť, čo si pod pojmom práce predstavuje a za čo chce dostávať plat. Možno je len zblbnutý odborármi alebo nejakou ideológiou. Ak áno, ide o veľmi zlú prácu personalistu (alebo toho, kto ho vybral), pretože toto mal zisťovať ako prvé a takéhoto človeka ani nemal do firmy prijať.

1 komentár:

  1. Úplne s tebou súhlasím. Ak je ochotný pracovať, dá sa zaučiť. Ak sa mu nechce, nie je pomoci. Už mnoho šéfov, ktorých poznám,sa snažilo presvedčiť pracovníkov, aby chceli. Mnohí investovali veľa energie a času, aby nakoniec aj tak pochopili, že sa to nedá. Skvelé fotky, výborne sa hodia do kontextu :-)

    OdpovedaťOdstrániť