utorok 14. júna 2011

Ťah na bránu

Ako sa líši dobrý pracovník od skvelého? Priemerný od vynikajúceho? Alebo dokonca najlepší od vynikajúceho? Je to v pracovnom svete niečo neobvyklé? A má vôbec zmysel to rozlišovať?
Určite má. Ten rozdiel je v maličkostiach. Snáď najvýznamnejšou maličkosťou, ktorá odlišuje tých najlepších od dobrých je niečo, čo voláme “Ťah na bránu”. Čo to vlastne je? Je to jednoducho spôsob ako konajú v práci alebo v športe. 
Najlepšie je to viditeľné v športe. V individuálnych športoch to viete okamžite - vyhral alebo prehral? Firma však viac pripomína kolektívne športy a tam je tiež obvykle po 60-tich (alebo 90-tich) minútach rozhodnuté. Vo firmách nie sú však vždy výsledky tak rýchlo viditeľné a jednoznačné.
Vezmime si napríklad hokejistu, či futbalistu, ktorý ide na brankára a namiesto toho, aby vystrelil a dal gól, on sa snaží prihrávať a naopak, keď má prihrať tak strieľa. Nie je zlý hráč, vypracuje dokonca aj nejaké šance, ale niečo mu chýba. Jednoducho hrá a chce hrať až príliš na istotu.
“Ťah na bránu” vyjadruje spôsob, akým daný človek funguje. 
Samozrejme, že to je aj vec jeho kompetencie. Mnohí pracovníci vedia čo a ako majú robiť, poznajú pravidlá a zákony, sú odborníci v tom, čo robia. Ale nie sú ťahúni! Toto skutočne vedia mnohí a mnohí sa aj snažia. V čom sa teda ľudia s “ťahom na bránu” od nich odlišujú? Je to hlavne ich nasadenie, ako robia veci, jednoducho všetko robia naplno. Nepoznajú nemôžem alebo nedá sa. A hlavne dokončujú veci, doťahujú ich do konca. 
Je predsa rozdiel medzi: dobre vystreliť a dať gól alebo kvalitne hrať a vyhrať!
Na druhej strane, ak máte ťah na bránu a ste vo firme sám, tak Vám to ešte stále niekto iný z teamu môže pokaziť alebo kazí. Ako?  Napríklad priemerný šéf podľahne a nechá sa od priemerných podriadených presvedčiť, že toho máte na svojich bedrách až príliš moc a preto nie všetko nestíhate. To je pravda, naplno makáte a teda skutočne nemáte čas na nekonečné vykecávanie sa s ostatnými v kuchynke firmy pri kávičke, či vonku na cigaretke. Nezapadáte do ich kolektívu.
A tak Vám zoberú časť zákazníkov, o ktorých sa staráte alebo prerozdelia regióny. Ak vo firme zastávate viac postov, prestanú Vám jednoducho prideľovať na danom poste projekty či dokonca prácu. Bez toho, aby sa Vás opýtali, rozhodnú za Vás. Toto je neraz jeden z takmer nevysvetliteľných odchodov ľudí s ťahom na bránu z firiem.
Je to to isté, ako by tréner hokejového teamu rozhodol, že tento hráč už dal dosť gólov v danej sezóne, a preto mu už netreba nahrávať. Lebo by bolo dobré, aby aj iní mali šancu dať gól a vyniknúť. Alebo jednoducho tohto hráča prestane nasadzovať na presilovky, či ho dokonca nezaradí do zostavy vôbec. 
Zdá sa Vám to choré? Poobzerajte sa po firmách a zistíte, že je to celkom časté!

Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite sem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára