utorok 31. mája 2011

Sokrates a súčasní pracovníci

Každý človek už asi počul známy Sokratov výrok: “Viem, že nič neviem”.
Je jasné, že povedať túto vetu na prijímacom pohovore vo firme alebo na maturite pred komisiou nie je najšťastnejšie. Nemuseli by to správne pochopiť. Rovnako, ako keby to šéf povedal pred svojimi pracovníkmi. 
Ako to použiť vo firme? 
Vo firmách (ale aj v bežnom živote) sa stretávam z hľadiska vedomostí (knowledge) v skutočnosti s troma typmi ľudí. Je jedno, či sú to majitelia, manažéri alebo bežní pracovníci. 
Tí najlepší obvykle majú vedomosti, ktoré vedia použiť. Poznáte ich na pracovisku, lebo majú skvelé výsledky. Teda z hľadiska praktických znalostí (vedomosti, ktoré vedia použiť v praxi) jednoducho v tom, čo robia "vedia, že vedia". Častokrát navonok skromní ľudia, medzi pracovníkmi autority. Navyše nemajú problém si uvedomiť a priznať, že nie všetkému nutne musia rozumieť. Teda vedia jasne rozpoznať oblasť, kde nie sú celkom doma. Riešenie? Hľadajú spôsoby a cesty ako sa danú vec naučiť a zvládnuť. A práve toto z nich robí nakoniec to, že “vedia”.
Ďalší typ pracovníkov sú tí, ktorí otvorene priznajú, že "vedia, že nevedia". A tak sa do vecí, ktoré nevedia robiť, radšej ani nepúšťajú. Ale nie vždy (hlavne vo firme) sa to dá. Je to napríklad majster alebo vedúci smeny, ktorý Vám povie, že bol najlepší robotník a potom ho povýšili. Že sa snaží šéfovský post a svoju prácu robiť ako najlepšie vie, ale riadiť ľudí ho nikto neučil, tak nevie, či to robí dobre. Keďže chce vykonávať svoju prácu dobre, jeho ochota učiť sa praktické veci je veľká. Ak to títo pracovníci zvládnu, dostanú sa do pozície, že “vedia”.
Je tu ešte jeden pohľad. Priznať pred šéfom, že niečo neviem, nie je pre nikoho jednoduché.
Tretí typ ľudí sú tí, ktorí "nevedia, že nevedia". Nuž a títo pracovníci sú si taký istý tým, čo a ako robia, že si ani nepripustia to, že by sa mohli mýliť, robiť niečo lepšie alebo dokonca sa to naučiť robiť inak. Ak sa dostanú na zodpovedné pozície v akejkoľvek organizácii, výsledok máte “zaručený”. 
Tak, ako sú na tom ľudia, s ktorými pracujete?


Ak ste šéf, riadite ľudí alebo sa jednoducho chcete zlepšiť  kliknite sem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára