utorok 29. apríla 2014

Tajomstvo výberu ľudí do firmy

Asi pred 100 rokmi sa vydal na expedíciu Ernest Shackleton na lodi Endurance. Jeho posádka mala 27 členov. Cieľ bol prejsť naprieč celou Antarktídou. 

Napriek tomu, že expedícia skončila neúspechom, (lebo loď zamrzla v ľade pri Antarktíde, ktorý ju po 10 mesiacoch rozdrvil a oni sa potom ešte 5 mesiacov plavili na kryhách ľadu a v záchranných člnoch) je pozoruhodná jednou vecou a to, že nikto na nej nezomrel. Neboli tam žiadne vzbury, žiadne historky o tom, ako sa posádka navzájom požierala od hladu. 

Nebola to však náhoda. 

Bolo to preto, lebo Shackleton našiel správnych ľudí

Keď naplníte organizáciu vhodnými ľuďmi, ktorí veria v to, čo aj vy, úspech sa určite dostaví. 

Ale ako našiel Shackleton tak skvelú posádku?

Na inzerát v novinách.

Bežne sa inzeráty na nábor ľudí píšu asi takto: 

Hľadajú sa muži pre polárnu expedíciu. Požaduje sa minimálne 5 rokov skúseností a schopnosť napnúť hlavnú plachtu. Budete pracovať pod velením vynikajúceho kapitána…

Jeho inzerát v novinách však znel takto:

Hľadajú sa muži pre vysoko riskantnú cestu. Nízky plat, mrazivá zima, dlhé mesiace v úplnej tme, stále nebezpečenstvo, bezpečný návrat neistý. V prípade úspechu pocty a uznanie. 

Koho na takýto inzerát najal? 

Ľudí, ktorí si to prečítali a pripadalo im to skvelé. Ľudí, ktorí milovali neprekonateľné prekážky. Ľudí, ktorí vedeli prežiť. Ľudí, ktorí verili v to, čo on sám.

A preto to dopadlo dobre.

Otázkou je, či sa to dá použiť na nábor ľudí aj dnes…, a to je celé tajomstvo ako najať tých správnych ľudí.

6 komentárov:

  1. Dobre rano, viete ako sa dozviete, ci sa "to dá použiť na nábor ľudí aj dnes" Staci to vyskusat. Skuste to a uvidite. V nasich podmienkach to nie je ani tak tazke, Staci mat nad 50 rokov.
    EvkaSc

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pani Evka, vďaka za dobrý nápad. Budem hľadať práve túto vekovú kategóriu. Len sa bojím, či v sebe nájdu odvahu robiť niečo nové a neisté a niesť zodpovednosť za seba samých.
      Renáta

      Odstrániť
  2. Súhlasím, mal som nad 50, ovládam 5 jazykov a za sebou 15 rokov o praxe v zahraničí na manažérskych pozíciách a neuspel som - prekvalifikovany.
    Vlado

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vlado, prepáč, ale Skutočný Manažér s 15 ročnou praxou v zahraničí, ktorý ovláda 5 jazykov, musí mať také skúsenosti, že nemôže pre neho byť problém pustiť sa do akejkoľvek činnosti samostatne...aj po 50-ke ( mám viacej ) Otázka je čo hľadáš...
      Jano

      Odstrániť
    2. Vlado,príjdi.

      Odstrániť
  3. Prekvalifikovanosť je problém pre mnohých uchádzačov. Zamestnávatelia dnes hľadajú lacné cvičené opice, ktoré nebudú moc premýšľať, len vykonávať pokyny "múdreho" šéfa alebo majiteľa firmy, ktorý žije zo zákaziek kamarátov z politiky.
    Takže som si našiel prácu tak, že som si ju vytvoril. Či skôr založil firmu a pracujem pre viacero firiem v tom, v čom nemám kvalifikáciu, ale ma to baví a dosahujem výsledky. Internetový marketing nie je zas až tak nezvládnuteľný a nemusíte vstávať na siedmu.

    OdpovedaťOdstrániť