utorok 13. januára 2015

Hackeri vo firme

Veľa firiem si neuvedomuje, že otázka tzv. „Hackerov“ nie je len záležitosť, či im niekto zvonka napadne sieť alebo počítač.

Jedna z definícií „Hackera“ je počítačový špecialista či programátor s detailnými znalosťami fungovania systému; dokáže s ním výborne pracovať a najmä si ho upraviť podľa svojich potrieb.

No ak to zovšeobecníme, tak je to niekto, kto veľmi dobre pozná systém (teda ako to vo firme funguje alebo nefunguje) a upraví si ho podľa svojich potrieb (nie podľa potrieb firmy, zákazníkov a ani šéfa).

Takže to môže byť hocikto, kto pracuje vo firme. 

Každý nový pracovník sa vo firme oboznamuje so systémom, ktorý tam funguje a sú to jednak písané ale aj nepísané postupy a pravidlá. Nie je pre neho nič ľahšie ako si ten systém otestovať. Skúsi to raz, ak mu to vyjde, tak aj druhý krát a potom má z toho celkom funkčný štandard. 

Je to napríklad situácia, keď pracovníci zistia, že šéf síce vydáva príkazy, ale nekontroluje ich splnenie, alebo nestíha kontrolovať ich dôsledné vykonanie. 

Alebo pracovníci zistia, že pri rozhovore so šéfom je dobré spomenúť rôzne nedostatky systému fungovania firmy a to je dobrý spôsob ako odviesť nepríjemný rozhovor napríklad o ich výkonoch iným smerom.

Može ísť o situáciu, kedy si šéf pracovníkov zavolá, celú záležitosť s nimi preberie, oni mu to odkývajú, šéf si myslí, že to bude urobené alebo vykonané a oni vedia, že sa netreba nikam ponáhľať, lebo šéf má toho veľa…

Pre šéfa je to vybavené, on rozhodol a dal to ľuďom urobiť. Načo to teda držať v hlave ďalej. A rieši ďalší problém alebo situáciu. 

No a pracovníci to nespravia vôbec alebo to nespravia presne tak, ako to šéf chcel. Teda urobia to po svojom - tak ako to vyhovuje im.

Jednoducho si to upravia podľa seba. 

Takže tu máme prvých firemných hackerov.

Otázkou je, či musí byť takýto človek inteligentný alebo mu stačí byť len šikovný?

Ani jedno ani druhé nemusí spĺňať. Nejedná sa predsa o počítačového experta.

Úplne mu stačí, aby poznal systém a jeho slabiny a má vyhraté.
Na koľkých hackerov ste prišli vo firme vy?

A na záver ešte jedna otázka na zamyslenie. 

Keby títo pracovníci všetku tú energiu, ktorú venujú na to, ako obchádzať systém a pokyny, či rozhodnutia manažmentu alebo šéfa, použili a venovali na plnenie si svojich pracovných povinností a úloh, to by bola produktivita práce, o akej sa nám v slovenských firmách ešte ani nesnívalo.

No, ale uznajte, v mnohých firmách to vyzerá, že sme národ veľmi šikovných hackerov…

2 komentáre:

  1. Na to, aby človek bol "vychcany", ako hovoria Česi, nemusí dobre poznať systém. stačí sa trošku "rozkukať". Stačia mu povrchné vedomosti, lebo väčšina možností, ako oklamať systém vo firme je univerzálna. Preto by som nepoužil výraz hacker, lebo toto hackera dehonestuje. Vhodnejší je čský výraz, vychcanec..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Boli tu spomenute slovenske firmy ... Zial , v slovenskych firmach ( samozrejme nie vo vsetkych ) ten system je zvacsa postaveny tak , aby skro veci komplikoval ako zefektivnoval. A preto je niekedy nutne byt hackerom. Najma vtedy , ak zamestnanca danej formy praca bavi a system mu kladie prekazky.

    OdpovedaťOdstrániť