utorok 15. októbra 2013

Ako (ne)urobiť z firmy sociálny podnik


Kompromisy pri prijímaní ľudí do firmy sa vám nevyplatia hneď najmenej päťkrát.

Veľa šéfov a aj podnikateľov túto chybu však spraví. Aké to má následky?

Po prvé, od začiatku aj tak vedia, že to nie je ideálny kandidát. Takže ako sa na neho spoľahnú? Ako mu budú dôverovať? Zveria mu dôležité veci, keď mu vlastne neveria?

Po druhé, kontrolovať vykonanú prácu a aj dokončovať na 90% hotové veci budú za neho aj tak oni osobne. Že nie? Ak  už urobili kompromis pri prijímaní, tak neverím tomu, že tu budú jednoznační. Jednoducho ich vlastná psychika nepustí. 

Po tretie, stratia s jeho zaúčaním veľa času a aj tak to nebude ono. Takže s jeho prácou nebudú nikdy spokojní. Veľakrát som zažil šéfov, ktorí sa mi sťažovali na svojich pracovníkov, hovorili, čo by mali robiť a nerobia. A naopak, čo by nemali robiť a robia. Na otázku “kto ich vlastne prijímal?” som takmer vždy dostal odpoveď - ja osobne. Viete, ale už vtedy som mal zlý pocit...., a podobné výhovorky počujem stále dookola. Nuž, je to blbé, keď už vtedy urobili kompromis, teraz ho na hodinu prepustiť.

Po štvrté, ak už spravili kompromis, keď pracovníka prijímali, vedzte, že ďalší kompromis spravia aj pri preberaní nedokončenej práce, nedostatočných pracovných výsledkoch, nedodržaných firemných smerniciach a napokon aj pri jeho plate a odmenách. Je naozaj kruté (a aj veľmi hlúpe) dať dnes pracovníkovi výpoveď pre neuspokojivé pracovné výsledky, keď predtým za obdobne odvedenú prácu dostal x-krát odmeny.

Po piate, takýmto postojom a správaním znechutia schopných a produktívnych ľudí a potom sa čudujú, že im odchádzajú pracovať inam alebo jednoducho aj títo výkonní akosi spohodlnejú. Pravdou je, že podávať o neraz aj 100% vyšší výkon za 10% vyššie odmeny veru nikomu nestojí za tú námahu.
A záver?

Nuž takýmto spôsobom robia neraz samotní podnikatelia, šéfovia, či manažéri z vlastnej firmy sociálny a zabezpečovací ústav. A na to žiadnu vládu nepotrebujú.

A na začiatku bol len jeden jediný kompromis...


Ako napríklad vyberal svojich generálov  Napoleon nájdete tu.

4 komentáre:

  1. Absolutne súhlasím, len keby pri súčasnom ZP nebolo také ťažké zamestnanca ze priemerné výsledky prepustiť....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie je to tazke. tazsie je urobit smernice a statisitky. a potom to je uplne jednoduche.

      Odstrániť
    2. Pri súčasnom zákonníku práce? Však je v ňom 3 mesiace skúšobná pracovná doba a potom 2x možnosť na dobu určitú. Ak sa nový človek neosvedčí, možnosti sú. A zrušili súbeh výpovednej lehoty a odstupného.
      .
      Skôr ma zaujalo, že chcete prepustiť priemerného zamestnanca. Vyhadzujte podpriemer a tým zvyšujte priemer.
      .
      A otázne podľa mňa tiež je, či potrebujete na každej pozícii len tých najlepších, či ste ochotný ich zaplatiť a motivovať, aby si nasadenie udržali? Na kľúčových pozíciách potrebujete tých najlepších. Ale inde? Kaufland neplatí najlepšiu upratovačku, dokladača tovaru, ani pokladníka. Ale určite má schopných ľudí na marketingu(akcie a letáky) a pri infopulte(informácie, reklamácie, riešenie problémov každého druhu).

      Odstrániť
  2. Absolutne nesuhlasim, ja som bol zobrany do mojej prace zial kompromisne, lebo sa o mne byvaly riaditel nevyjadril v dobrom, za to ze som sa mu nestrkal niekam ako druhii, teraz tu mam lepsie vysledky ako ludia co su tu uz roky.. takze ak kompromis, neberme to vseobecne ze to je hlupost, bavme sa konkretnejsie ...

    OdpovedaťOdstrániť