nedeľa 30. októbra 2016

Načo Smernice?

Pôvodne to bol názov: „Komu vlastne patrí firma“. 

Ide tu o smernice, na ktoré majú majitelia, šéfovia a pracovníci skutočne rôzne názory. Ale pozrime sa na to trocha inak.

Šéfovia firiem sa mi neraz sťažujú, že pracovníci často nerobia to, čo majú. To, čo od nich požadujú. Veci si vysvetľujú po svojom alebo to robia inak. Našťastie to neplatí vo všetkých firmách, ale aj tak, čo s tým?

Ak zamestnanec nerobí to, čo má, tak sú len 2 možnosti:
  1. nevie čo (alebo ako to) má robiť 
alebo

     2. NECHCE

Pravdou je, že bod 1) je vždy problém jeho šéfa. A je úplne jedno, či  to pracovníkovi len povedal, nemal na neho čas alebo ho to nenaučil. 

Ruku na srdce, koľko vecí máte vo firme spísaných? 

Drtivá väčšina vedúcich pracovníkov alebo majiteľov mi vždy hovorí, že na to nemajú čas, že ani im to nedal nikto spísané a predsa pracovníci musia vedieť čo a ako majú robiť.

NEMUSIA!

A je to takto jednoduché: 

Buď im dáte pravidlá vy alebo si ich vytvoria oni sami.

Aké?


Napríklad si pracovníci vytvoria vlastné pravidlá, že budú pracovať denne len do 16:45. Bez ohľadu na to, či sa im darí alebo nie, či majú niečo rozpracované, bez ohľadu na sezónu. Tu nejde o zákazníka ale o nich. Po 16:45 sa nič urobiť už nedá. Jednoducho im padla. A keď sa to niekomu nepáči, tak zajtra ani nemusia prísť do práce. A nikto s nimi nepohne…

Viete, že podobných nepísaných pravidiel nájdete vo firmách spústu? 

A že väčšina vyhovuje práve len im? 

Pretože bežní pracovníci vedia o efektivite 10x viac ako manažéri. Je to jednoduchá a prirodzená snaha za daný plat, sa čo najmenej narobiť. A navyše to denno-denne dokazujú v mnohých firmách priamo v praxi. Ide im totiž o to, aby to čo najviac vyhovovalo práve im, bez ohľadu na potreby zákazníkov alebo firmy. 

Samozrejme, že nie všetci sa takto správajú, ale tých je akosi pomenej.


Takže, dáte im pravidlá vy alebo si počkáte, až si ich vytvoria sami?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára