pondelok 28. marca 2011

Pracovník pýta vyšší plat - dať alebo nedať?

Mnohí “odborníci” radia, že hlavne vo väčších firmách nie je čo stratiť, lebo nadriadený nedáva “zo svojho”. Tak prečo neskúsiť. Ďalšou vecou ale je, že manažér na to nemusí mať peniaze v rozpočte, alebo jednoducho nemá právomoc o tom rozhodovať. 
Pri dnešnom zákonníku práce a takmer každoročnom dvíhaní minimálnej mzdy sa vlastne platy sa pracovníkom zvyšujú priebežne (veľa firiem totiž odvodzuje svoj mzdový systém práve od inštitútu minimálnej mzdy). A to aj vzhľadom na charakteristiky stupňov náročnosti pracovných miest. Či na to podnikateľ alebo firma má alebo nie.
Ak mu pridám, bude lepšie pracovať?

V čom je daný pracovník taký výnimočný, že na rovnakej pracovnej pozícii by mal mať viac ako iní? A čím argumentuje? Prečo mu má byť pridané?
Nikdy nezabudnem, ako mi jeden manažér argumentoval, že ak mu nedám fix 2500,- EUR v čistom (lebo má hypotéku na dom, auto (neskôr som zistil, že to je mercedes jeho manželky) na lízing, deti študujúce v zahraničí a ďalšie veci, ktoré musí platiť), tak pre mňa pracovať nemôže. Nuž, toto je a aj zostal jeho problém.

Tá jediná vec, čo ma zaujíma, sú jeho pracovné výsledky, jednoducho výkony. Teda, za čo má mať vyšší plat. Talent a snaha nestačí. Ako sa stavia k práci a úlohám? Len vykonáva to, čo mu bolo zadané alebo pridelené? Alebo aktívne prichádza s nápadmi a fungujúcimi riešeniami. Je ochotný prevziať zodpovednosť za seba aj iných? Vie veci urobiť tak, aby boli úplne dokončené?


Na druhú stranu je dobré si aj uvedomiť, či má daný pracovník skutočne vytvorené také podmienky, aby mohol podať (a dlhodobo dosahovať) maximálny výkon.
Je však možné, že si šéf v návale vlastnej práce a operatívy ani nemá čas všimnúť pracovníkove vynikajúce výkony. Alebo ich, presne tak ako u seba, považuje za samozrejmé. Toto je chyba vždy, a platí to pre každého vedúceho pracovníka. Vtedy je to v skutočnosti akási výstraha pre šéfa, aby ho odmenil alebo mu zvýšil plat, lebo si to skutočne zaslúži. Inak ho môže aj stratiť. A na rovinu, šéf si to mal už dávno všimnúť a spraviť to sám od seba. 

Najlepšie je platový systém nastaviť tak, že polovica alebo aj väčšia časť platu je variabilná, teda priamo závislá od výkonov. To znamená, že ak má pracovník veľké výkony, má aj zodpovedajúci plat. Takže túto otázku nemusíme riešiť - vlastne si ju rieši pracovník sám.

Ak chcete vedieť viac, kliknite sem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára