pondelok 12. septembra 2022

Správne rozhodnutia - ako lepšie prežiť

To, čo dnes vidíme a vlastne vidia všetci ľudia je to, ako sa rozhodujú tí, ktorí sú najviac vidieť v rôznych správach a médiách - a to sú hlavne politici a rôzne celebrity. 


Nie je zaujímavé ľudí informovať (písať články alebo rozprávať v televíznych novinách), či iných správach o šikovných manažéroch


Ale k téme. Rozhodnutia teda delíme na politické, populistické a manažérske.


Čo to znamená?


Ukážeme si to na práve prebiehajúcej (alebo začínajúcej) hospodárskej kríze. 


Na rovinu, myslíte si, že súčasnú krízu začala vojna na Ukrajine??


Nie, tú začala EU už dávnejšie. To je dnes už každému jasné - svojou nezmyselnou zelenou politikou - vyhlásili vojnu kysličníku uhličitému.


Ako?


Jednoducho zelená energia - vylúčili z nej jadro (jadrové elektrárne) - mali ich nahradiť obnoviteľné zdroje - fotovoltika a veterné elektrárne, lenže v noci slnko nesvieti (teda svieti, lenže na opačnú stranu zemskej pologule) a vietor tiež stále nefúka. 


Na podnet Nemecka - energia vyrobená z plynu (fosílne palivo) podľa EÚ a mnohých politikov je ekologická (rozumej zelená). (Samozrejme, že to radi podporili Grécko, Taliansko a Španielskko - kde sa vyrába cca 30% energie z plynu).


Nemci odstavujú výkonné jadrové elektrárne a nahrádzajú ich plynovými (presnejšie paroplynovými) a OZE. 


A dnes je cena plynu 7-násobná — takže výroba je 7-krát drahšia.


Presadili, že cena elektrickej energie sa bude stanovovať na základe nákladov tzv. Záverných elektrární, teda podľa toho, kde je jej výroba najdrahšia - dnes plyn.


A v súčastnosti koneční odberatelia plynu už neplatia za spotrebované m3 (kubíky) plynu, ale za odobratý plyn v kWh (na Slovensku od 1.1.2008), lebo je to vraj spravodlivejšie” - rozumej sociálnejšie” (podľa vyhlášky - podstatné pre spotrebiteľa je množstvo energie v 1 m3, ktorú získa jeho spálením pri danej nadmorskej výške a výhrevnosti zemného plynu).


Ako keby nikto z nich nevedel počítať.

 

Nemecko je dnes totálne závislé na plyne. Nielen na kúrenie ale aj pri výrobe energie. Spotreba plynu je tam okolo 1000 TWH ročne a na výrobu elektriny z toho sa používa len asi 20%. Lenže cez 70% spotrebovaného plynu je (alebo bolo) dovezeného z Ruska. Aj keď z plynu sa v Nemecku vyrába len 15-20% elektriny  (podľa počasia - ako svieti slnko a fúka vietor). Preto treba ušetriť 15% spotreby v EU. To je strategické rozhodnutie - byť závislí od jedného dodávateľa primárnej suroviny - Ruska. 


Kto financoval nemeckých politikov? Asi tušíte - dlhodobo Gasprom a jeho dcérske firmy. Je sa len treba pozrieť v akých dozorných radách z nich väčšina sedela alebo dodnes sedí po ukončení svojej politickej kariéry…


Čo teraz budú robiť?

Poskladáme sa na to vďaka EÚ pravdepodobne všetci. 

Ide o fakty (asi nie všetky):
  1. Krajiny EÚ - vypúšťajú len 8% celosvetových emisií, takže bez podpory Číny, Ruska a Indie je ich snaha bezvýznamná.
  2. Na potlačenie fosílnych palív - na elektrárne uvalili emisnú daň na každú tonu emisií (v súčastnosti 90 €/ MWH), ktorá len elektrinu zdražila, k masívnemu zatváraniu uhoľných elektrární neviedla.
  3. Presadzuje sa elektrifikácia priemyslu a ukončenie výroby a predaja áut so spaľovacím motorom. Teda budeme potrebovať ďaleko viac elektrickej energie ako dnes. (Ak by len v Nemecku zajtra jazdilo 1/4 elektrických áut, potrebovali by vyrobiť naviac 200 TWh elektrickej energie…)
  4. Cena elektrickej energie sa dnes stanovovuje na základe nákladov tzv. Záverných elektrární”, teda, kde je výroba najdrahšia - dnes plyn.

Aké je populistické riešenie?


Rozdáme ľuďom príspevky (jednorázové, mesačné), aby prežili túto zimu. 


Áno politici vedia veľmi efektívne rozhádzať peniaze, ktoré sami nezarobili a ani im nepatria…


Je o ako západná medicína - niečo ťa bolí, dáme ti tabletku…, nerieši to príčinu.


Politické riešenie?


Zdaníme energetické spoločnosti, budeme regulovať, zastropujeme cenu Ruského plynu, treba ušetriť 15% energií, …, tiež to nerieši príčinu.


Manažérske riešenie?

  1. Stanoviť ceny elektrickej energie na základe skutočných výrobných nákladov (zrušiť bod 4), nie na základe záverných elektrární,
  2. Zvoľniť v zelenej politike - 8% nič na tejto planéte nezmení,
  3. Samozrejme pokračovať v budovaní OZE, ale nevylučovať jadrové elektrárne,
  4. Netlačiť zákazníkov do toho čo nechcú - elektromobilita a neschvaľovať ekonomické nezmysly,
  5. Zrušiť emisné povolenky, ktoré energie len zdražili - kvôli tomu uhoľné elektrárne aj tak nikto nezatvára…,
  6. Urobiť EU energeticky sebestačnú vzhľadom na zdroje (suroviny) z ktorých sa energia vyrába,
  7. Platiť plyn za skutočne spotrebované m3 a nie fiktívne kW..,
  8. Jednoducho začať používať zdravý sedliacky” rozum…

Svojou zelenou politikou EU takto len spôsobuje ekonomický prepad a chudobu. Ale asi to je zámer. A možno im len krivdím…


A čo vy? 


Vo firmách politikárčite, robíte populistické rozhodnutia alebo jednoducho používate zdravý rozum ”?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára