utorok 23. októbra 2012

Zamestnanec alebo živnostník?


Je to otázka, ktorú riešil snáď už každý podnikateľ. Prečo a hlavne kedy sú na niektoré pracovné pozície vhodnejší živnostníci a na iné sú lepší štandardní zamestnanci? 

Je to vec účelu. 

Ktoré práce je lepšie, aby vykonávali živnostníci? Určite obchodní zástupcovia, realitní makléri, finanční poradcovia, účtovníčky ako aj remeselníci sú vhodní ako živnostníci. Prečo? Lebo sú ďaleko efektívnejší! 

Kde je to kontraproduktívne? Určite pani za pokladňou, predavačka v obchode, robotník vo fabrike pracujúci za sústruhom, asistentka riaditeľa a podobne. 

Nejde o to, koľko peňazí im platíte. Ale ako pracujú, aké majú výsledky! 

Čo sa týka peňazí, ktoré vás stoja, vyjde to na rovnako. Lebo aj tak im dáte určité percento (rovnaké - teda či je zamestnanec alebo živnostník stojí ma rovnako) z obratu alebo marže. Aspoň dobrých firmách to tak platí. 

Tak prečo preferujeme na určitých pozíciách výhradne živnostníkov?

Lebo sa viac snažia! 

Viac a lepšie pracujú. Nemajú problém stretnúť sa so zákazníkom o 20:00 večer, v sobotu alebo nedeľu. Sú flexibilní. Prispôsobia sa zákazníkom a venujú sa im nie výhradne v pracovnej dobe, ale vtedy, keď má zákazník čas alebo keď to zákazník potrebuje.

To isté platí o remeselníkoch. Ak sa vám v byte napríklad pokazí voda v piatok poobede a zavoláte vášmu správcovi, prídu to opraviť v pondelok a cez pracovnú dobu - ale to ste vy v práci. Ale ak takáto správcovská firma zamestnáva (dáva prácu) živnostníkov, prídu to obvykle opraviť ešte v ten istý deň.

Sú ďaleko viac samostatnejší, v skutočnosti je to o odvahe a sebadôvere. Lebo to chce odvahu makať na seba bez istoty každomesačného fixného platu. A ako sa hovorí, odvážnemu šťastie praje! 

Môžeme mať k nim rovnaký prístup? Platia pre nich vo firme rovnaké pravidlá?

A prečo nie? 

“Člen personálu” (asi by bolo lepšie ich nazvať člen tímu, ale toto je krkolomné). Takto ich nazývame v smerniciach a pracovných postupoch. Takže žiadny zamestnanec, pracovník, živnostník, ale člen personálu. A je jedno, či pracuje na živnosť, alebo je zamestnaný. 

9 komentárov:

  1. Toto všetko ale platí len vtedy, pokiaľ šéf firmy nepovie: "To by ale potom zarobil veľa!"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sef povie, ze by zarobil vela, tak je hlupak. Ak zarobi vela pracovnik, znamena, ze aj firma zarobi.
      Ja osobne som rad, ak moji zivnostnici mozu mat vysoke premie. Znamena to, ze do spolocnosti prichadza vela penazi.

      Odstrániť
  2. S väčšou časťou článku nesúhlasím. Ako iné slová, tak i " živnostník " sa zdegradovalo. Živnostník má byť schopný sa sám uživiť a nie nejaký prívesok firmy z dôvodu daňovej optimalizácie. Výsledok je ten, že je strašná kvalita práca a kultúra profesie u živnostníkov - remeselníkov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je dobre, že nesúhlasíte, lebo v článku sa žiadna daňová optimalizácia nerieši. Na druhej strane je len na živnostníkovi, či sa rozhodne pracovať len pre jednu firmu - a slušne sa uživí, alebo bude svoje služby dodávať viacerým odberateľom.

      Odstrániť
  3. Nerozumiem, prečo je asistentka riaditeľa lepšia na pracovný pomer ako na živnosť. Veď aj od tej chcem, aby bola ochotná urobiť dôležitú úlohu aj mimo pracovnej doby. A ešte niečo: pokiaľ má aj inú prácu (napríklad sprievodca cestovného ruchu alebo hosteska), tak by bol hriech vybrať si pracovný pomer s vyššími odvodmi štátu! No nie?
    Irena Chrapanová

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aký výkonný je šéf a aká výkonná je jeho asistentka, keď ešte stíha popri práci pre šéfa aj sprevádzať turistov po meste... ?

      Odstrániť
  4. Plne s clankom suhlasim. My ked mame moc prace a v dielni to nestihaju tak pride cez vikend par zivnostnikov a ti to dobehnu. Treba im len podakovat za robotu a ochotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Občanom by sa nemala zakazovať práca. Klásť podmienky a obmedzenia v práci zvyšujú nezamestnanosť a znižujú príjem do štátneho rozpočtu. Príklady obmedzení: zamestnanec alebo živnostník, min.mzda, nerezové prostredie, vykachličkované miestnosti, min. 2 záchody s teplou vodou, pravidelné pokuty, že nápis nie je v zelenej farbe, potom v červenej farbe, že musíte mať certifikovanú odmerku na meranie 3-zložkovej tekutiny, ktorej zložky sa nedajú presne merať ako napr.pena, ďalšie podmienky pri začatí podnikania nie sú pre nezamestnaných ale iba pre bohatých, atď.) Fico, ktorý vyštudoval školu pre mafiánov (trestné právo) tomu nechce rozumieť. Ide mu o moc a nie o spokojnosť občanov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Píšete mi z duše, ale toto nie je ten najväčší problém. Najväčší problém je, že sa jednotlivé právne predpisy - a to nielen, čo sa týka zákonníka práce, odvodov - neustále menia a tak, rôzne orgány štátnej správy nás tu neustále nachytávajú na nejakých predpisoch, ich výmysloch a vykonávacích vyhláškach. Jednoducho buzerujú na detailoch a najväčší podvodníci napríklad s DPHčkou im medzi prstami stíhajú unikať!

      A máte pravdu, že dnes začať podnikať, to chce veľkú odvahu alebo naivitu!

      Odstrániť