pondelok 16. decembra 2013

Demokracia vo firme?

Je skutočne najrýchlejší spôsob, ako ju rozložiť. 

Nemyslím tým to, že akýkoľvek iný názor ako šéfov je automaticky zlý, alebo ho nemožno vysloviť. Za demokraciu sa však obvykle skrývajú ľudia, ktorí nechcú dodržiavať firemnú kultúru, pravidlá alebo chcú mudrovať a kecať do vecí, za ktoré nenesú žiadnu zodpovednosť.

Kam by prišli napríklad výrobcovia, ak by dovolili pracovníkom pri montáži auta používať ľubovoľnú farbu káblov, hlavne, že použijú správny priemer. Veď predsa po technickej stránke je to v poriadku. Tu každý jeden znalý človek povie, že to nie je možné. Jednak kvôli jednoduchšej montáži, následnej kontrole, jednak pri servise a jednak z hľadiska bezpečnosti. Dodržiavať to je samozrejmé pre každého, kto s tým pracuje. Pri sériovej alebo aj kusovej výrobe.

A čo vo firme?

Pozrite sa na ľudí, ktorí firemné pravidlá nedodržiavajú z akejkoľvek príčiny. 

Je jedno na čo sa vyhovárajú. Že nestíhajú, nemajú na to čas, že ich to obmedzuje, že oni robia dôležitejšiu prácu..., jednoducho to, čo povedia je vždy len výhovorka. 

Ak sa pozriete na ich výsledky v práci, v drtivej väčšine zistíte, že sú veľmi slabé alebo žiadne ani nemajú. 

Veľa takýchto demokratov bude dokonca tvrdiť, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali. 

Otázka je, či s tým budú súhlasiť aj vtedy, keď práve ich dieťa pôjde po prechode pre chodcov na zelenú a nejaký “demokrat” sa rozhodne ísť na červenú a zrazí ho. Alebo im niekto nedá prednosť v jazde napríklad na “STOP-ke”.

Viem, že to je drsný príklad.

Netvrdím, že vo všetkých firmách sú smernice a pravidlá napísané tak, aby pracovníkom zjednodušovali a uľahčovali prácu, alebo, že sú nastavené tak, aby zabraňovali chybám, či škodám. Dokonca veľa firiem ani nič spísané nemá...

To je potom ťažké riadiť a nič neporušovať.


Ako sa k “demokratom” staviate u Vás vo firme?

6 komentárov:

  1. To co je opisane v clanku nie je demokracia ale anarchia...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ABSOLUTNE suhlasim s člankom!!! u nas plati že smernice a pravidla sefa donutili spisat prave tí "kecalovia"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tedy mám Iq 150, ale tento článek jsem nepochopil. Připadá mi o ničem. Chybí tam podstata věci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemám IQ150, možno ani 120, ale článok som pochopil! Veľmi správne a jednoducho pomenuváva javy, ktoré sa vyskytujú takmer všade okolo nás. Každý by chcel, aby všetko dianie či veci bolo bezpečné, správne, kvalitné,... Bez (múdrych) pravidiel, resp. ich dodržiavania to však nejde. A "kecálkov" je oveľa viac ako by ste si mysleli. Nielen vo firmách či v politike. Takmer žiadne predpisy neovládajú, ale o všetkom mudrujú a dokonca radia, ako by to malo byť (podľa nich...). To je vraj "demokratické"! Žiaľ, nedostatok znalostí a skúseností nie je jednoduché zmeniť. Majiteľom súkromných firiem (tam to ide jednoduchšie) by som poradil: kecálkov a demokratov sa rýchlo zbavte!!!

      Odstrániť
  4. Článok ktorý nedefinoval problém, nič nerieši, presne tak ako je popis v článku - "pindanie". Hlboké sklamanie. K otázke:
    Vo firme, tak ako vo väčšine oblastí života musí fungovať demokracia. Ale demokracia je keď v danom čase a priestore má možnosť každý vyjadriť svoj názor a postoj a dať návrh na riešenie. Rozhodnutie a zodpovednosť za toto svoje rozhodovanie je ale na vedúcom predstaviteľovi. Týmto jeho rozhodnutím sú viazaní všetci jemu podriadení. Jednoducho : Pravidlá hry platia počas hry a po skončení hry môžu sa navrhnúť nové pravidlá, ktoré budú zasa platiť do jej ukončenia. Mimochodom onehdá som počul definíciu že demokracia je dieťaťom improvizácie - a ja som s tým stotožnený. Apropo: nepotrebujem sa schovávať so svojim názorom pod anonyma : Ján Gbúr

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za názor. V článku to je napísané, aj keď nie tak jasne. Jednoducho pracovníci, ktorí sa vo firme oháňajú demokraciou v drtivej väčšine nemajú výsledky a nepreberajú zodpovednosť.

      Som rád, že nepíšete anonymne. Nevideli sme sa hádam aj 5 rokov. Ako sa Vám darí?

      Odstrániť